Aventurijn opent Vogelgluurtuin. Prieel midden in de tuin van de school in Munnekeburen doet dienst als buitenlokaal

Tess Thomas, Arjen Hoogkamp, Anky Kerkstra directeur Aventurijn, Sam Valkengoed en Wessel Wilkens (v.l.n.r.). Hans Brandsma

Openbare basisschool De Aventurijn in Munnekeburen vierde een feestje. In bijzijn van leerlingen en team opende directeur Anky Kerkstra de Vogelgluurtuin.

De tuin is een prachtige plek waar de leerlingen kunnen gluren naar vogels, diertjes en planten. Ze ontdekken en ervaren de natuur rondom de school. Het naambord werd onthuld door de leerlingen Tess en Arjen. De plank ervoor kreeg de school van Staatsbosbeheer Kuinderbos.

In 2018 startte het Vogelgluurtuinproject met een door een ouder gemaakte tekening en een uitgeschreven plan. In 2019 werkte een groep ouders vele uurtjes aan de Vogelgluurtuin. Het veld werd ontruimd en opnieuw ingericht. Een pittige klus, waarvoor plaatselijk hoveniersbedrijf Thomas & Hoogkamp het materiaal beschikbaar stelde.

Prieel

Midden in de tuin is een prieel gebouwd. Dat prieel doet dienst als buitenlokaal, waar leerlingen samen met hun leerkracht kunnen leren, werken, eten en spelen. Vanwege corona vertraagde het project in 2020/2021. De geplande moestuin wordt nu in het voorjaar van 2022 aangelegd.

De naam Vogelgluurtuin blijft bestaan. ‘De tuin is namelijk een prachtige plek waar de leerlingen kunnen gluren naar vogels’, vertelt directeur Kerkstra. ‘Maar natuurlijk ook naar andere diertjes en planten. Ze ontdekken en ervaren de natuur rondom de school.’

De leerlingen kregen tijdens de feestelijke opening als traktatie een appel in een houten kistje. Per groep maken ze de komende weken van die kistjes een insectenhotel. Dat krijgt uiteraard een plekje in de Vogelgluurtuin. Kerkstra: ‘we kunnen met elkaar super trots zijn op het resultaat en we gaan heel lang genieten van deze bijzondere plek bij De Aventurijn’.

Het plan kon worden gerealiseerd mede dankzij de financiële ondersteuning van het Coöperatiefonds Rabobank, schoolfonds Slijkenburg, Stichting Bercoop Fonds, bloembollenactie door de leerlingen en Oudervereniging De Aventurijn.

Nieuws

Meest gelezen