Actie voor zichtbare huisnummers gaat door

Joachim Westenbroek bij de eerste paal met reflecterend huisnummer die hij in 2005 plaatste. Hilda Knol

Steggerda - Als je nu zo’n reflecterend huisnummer aanschaft, dan is jouw huis de komende donkere maanden beter vindbaar voor hulpdiensten en bezorgers. De actie is dit jaar verlengd tot en met eind oktober.

Derde lustrum

In zijn woning aan de Steggerdaweg laat Joachim Westenbroek (69) krantenknipsels zien waarin staat hoe hij samen met wethouder Bertus Sloot en dorpencoördinator Ruud Wubbolts in 2005 de allereerste paal met reflecterend huisnummer plaatste. ‘Dit jaar vieren we dus het derde lustrum’, zegt de gepensioneerde inwoner van Steggerda. Hij startte destijds met de actie als bestuurslid van Dorpsbelang Steggerda. Sinds zijn afscheid in 2016 voert hij dit uit als eenmansactie.

Beter vindbaar

In het kort legt Westenbroek uit wat de actie inhoudt. ‘Via mijn mailadres en dat van alle dorpsbelangen kunnen inwoners van de gemeente Weststellingwerf een paal met aan twee zijden reflecterend huisnummer bestellen voor €35’. Het voordeel van zo’n huisnummer is volgens hem dat een huis beter vindbaar is voor hulpdiensten, thuiszorg, postbode en andere bezorgers.

Westenbroek kwam op het idee toen hij vroeger voor zijn werk op het platteland en in dorpen als landmeter vaak op zoek was naar huisnummers. ‘Op veel gevels ontbreekt het huisnummer of een bordje met huisnummer staat achter struiken of een hek’. Tijdens een rit naar Hengelo zag hij dat daar palen met reflecterende huisnummers stonden en introduceerde dat in zijn eigen gemeente, waar hij geboren en getogen is. De gemeente gaf hem toestemming voor de actie. Daar was Westenbroek blij om, maar hij vindt het wel jammer dat de gemeente er verder niet veel mee doet. ‘De gemeente ziet het als een taak van de bewoners, maar van de gemeente Steenwijkerland weet ik dat ze toen in die tijd aan bewoners gratis huisnummers verstrekte’.

Autolampen

Westenbroek schat dat dankzij de actie inmiddels zo’n 500 tot 600 bewoners in de gemeente een reflecterend huisnummer hebben aangeschaft. ‘Het eerste jaar waren dat er een paar honderd, daarna nam het af tot nog zo’n 25 per jaar’. Hij benadrukt dat de kunststof paal goed zichtbaar vanaf de weg 90 centimeter boven de grond geplaatst moet worden, zodat de autolampen op de witte bordjes met zwarte opdruk kunnen schijnen. Het is ook mogelijk om een bordje met een pijl erbij te bestellen. Elk jaar haalt Westenbroek zelf de palen op uit Hengelo bij de firma Terra Terreintechniek.

Naast de eenmansactie voor reflecterende huisnummers doet Westenbroek ook volop ander vrijwilligerswerk. ‘Afgelopen winter, heb ik 300 hokjes voor vogels gemaakt die de processierups bestrijden’, geeft hij als voorbeeld. Ook was hij 25 jaar actief als penningmeester bij Dorpsbelang Steggerda en is hij nog steeds vrijwilliger bij de voetbalvereniging.

joawestenbroek@gmail.com

Hilda Knol

Nieuws

menu