Acht mannen fietsen Elfstedentocht op oude barrels. 'Het is een virus waar je mee besmet raakt'

Onderweg op een oude fiets.

Onderweg op een oude fiets. Eigen foto

Acht Stellingwerfse mannen fietsten eind augustus op een oude herenfiets zonder versnellingen de Elfstedentocht. Voor de uitdaging en de gezelligheid, maar ook om geld in te zamelen voor Stichting Leergeld Weststellingwerf. En stiekem als statement tegen de elektrische fiets.

De mannen haalden in totaal 4040,57 euro op voor de stichting. Zaterdag werd de cheque symbolisch overhandigd aan twee bestuursleden van de stichting.

De tekst gaat verder na de foto

Vaak ontstaan er laat op de avond grootse ideeën, waar vervolgens niets van komt. Dit plan borrelde echter al langer. Een oude fietsclub: het kon er weleens van komen. Bij de voorzitter van de pasgeboren vereniging bestond de liefde voor de oude fiets al jaren. Reitse de Vries: ‘Het is een virus waar je mee besmet raakt en voor je het weet staat het hok vol. Gelukkig lag het besmettingscijfer ook hoog en had de club binnen de kortste keren acht leden.’

Versnellingen verboden

De statuten waren eenvoudig: de fiets moet ouder zijn dan je zelf en versnellingen zijn verboden. De leden daarentegen zijn zorgvuldig uitgezocht. Van Vinkega tot aan Blesdijke. Geen bekende vrienden, maar wel een gezamenlijke interesse. De Vries: ‘Je moet natuurlijk wel wat affiniteit hebben met een oude fiets en dan ook nog zo gek zijn om er 240 kilometer mee te fietsen.’

Oude fietsen

Na wat oefentochten op de zondagmiddag voor het kweken van conditie, zitvlees en wederzijds genoegen, waren ze er klaar voor. Eind augustus begon de tocht der tochten op hun stalen ros. Ze gingen op pad met twee gazelles uit de jaren ’50, een Phoenix en een Union uit de jaren ’60, twee Veeno’s en een Union uit de jaren ’70 en een Duitse legerfiets.

Brug gemist

Voor sommigen was dit het begin van hun sportieve carrière. Anderen deden eenvoudig hun kopwerk bij de eerste 150 kilometer tegen windkracht 5 in. Ze lieten hun gezin achter, fietsten kilometers om voor gesloten cafés, misten het bruggetje bij Bartlehiem en waren niet te beroerd om onderweg spontaan een winkel met kinderkleding te ontruimen in verband met waterschade.

De tekst gaat verder na de foto

Crowdfunding

Deze nieuwe hobby bleek ook heel gezellig. Daar kon best iets tegenover staan. Ze bedachten om via een crowdfundingplatform geld in te zamelen voor Stichting Leergeld Weststellingwerf. Er zijn kinderen die om financiële redenen niet mee kunnen doen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Leergeld Weststellingwerf betaalt voor kinderen die opgroeien in minder draagkrachtige gezinnen, bijvoorbeeld de contributie van een sportclub, muziekles, een schoolreisje, sportschoenen of een tweedehands fiets.

De voorzitter van de fietsclub is trots. Op de leden, op het ingezamelde bedrag en op de rijwielen natuurlijk. De Vries: ‘Stiekem is het ook een ode aan de oude fiets. Het is toch een stukje typisch Nederlands erfgoed, dat bewaard moet blijven, niet waar? Wat moet je als middelbaar scholier of vroege pensionado nou met een elektrisch exemplaar?’

THOK

Fietsclub THOK (Tot Heil Onzer Kettingkast) maakte vele kinderen blij. En het oude fietsenvirus gedijt er wel bij. Een van de deelnemers zou na de tocht zijn fiets doormidden slijpen. Halverwege de tocht besloot hij om de fiets dan toch maar als pronkstuk met begonia in de voortuin te zetten. En bij de finish moest zoonlief ineens heel voorzichtig de fiets in de bus laden, want: daar heeft zijn vader ooit nog eens de Elfstedentocht op gefietst.