‘Klopjacht’ op gedumpte hangbuikzwijntjes in Kuinderbos duurt voort

Telkens waren de biggetjes de boswachter en de vrijwilligers te snel af. Foto: videostill Omroep Flevoland

De ‘klopjacht’ op drie van de vier in het Kuinderbos gedumpte hangbuikzwijntjes gaat de vierde dag in. Een biggetje is gevangen, maar de andere drie scharrelen nog altijd in het bos.

Boswachters en vrijwilligers van Dierenambulance Witte Gerrit zijn druk op zoek naar het drietal biggetjes. „Ze zijn nu even spoorloos en we zijn nu sporen aan het zoeken”, vertelt boswachter Harco Bergman dinsdagochtend.

De eerste melding kwam op nieuwjaarsdag. Sindsdien proberen de boswachters en de vrijwilligers de dieren te vangen. „Ze hebben slechts pootjes van 10 centimeter lang, maar ze kunnen rennen. Soms schuilen ze zich onder bramenstruiken en dan kunnen we onze vangnetten niet gebruiken.”

Er is overgeschakeld naar plan B: vallen (kooien) met daarin voedsel om ze te vangen. „Hopelijk lukt dat”, zegt Bergman.

Hij wil alles op alles zetten om ze te vangen. „Want ze horen hier niet thuis. Je weet niet wat voor ziekten ze hebben. Het zijn hoefdieren, dus onze wilde reeën zouden daar problemen mee krijgen. Je moet ook denken aan het dierenwelzijn. Is er wel voldoende voedsel en wellicht gaan ze straks het bos verlaten om voedsel te zoeken met alle gevolgen van dien. Vanmorgen kwam er een melding dat een biggetje bijna door een auto was aangereden.”

Het is niet bekend wie de biggetjes in het bos heeft gedumpt.

Nieuws

Meest gelezen