Ruim 400 leerlingen doen mee aan vlottenrace op Spokeplas Noordwolde

FOTO LENUS VAN DER BROEK

FOTO LENUS VAN DER BROEK

Ruim 400 leerlingen van de scholen in de gemeente Weststellingwerf, Ooststellingwerf en Opsterland doen op vrijdag 20 mei mee aan de vlottenrace in de Spokeplas in Noordwolde. De organisatie is in handen van de Lionsclub Wolvega e.o. en in samenwerking met het project Sterke Yerke.

Het doel is allereerst om de kinderen een mooie dag te bezorgen, maar vooral ook om de kinderen bewust te laten worden van de problemen van zwerfafval en de plastic-soup in de oceanen.

De dag bestaat uit twee onderdelen, de race van de kleinste vlotjes, die door de kinderen zelf op school in elkaar worden gezet. Vlotjes moeten gebouwd worden uit afvalmateriaal, zwerfafval en dergelijke.

Er zijn twee categorieën: met een zeiltje aangedreven door de wind en/of met een eigen.

Daarnaast wordt een echte bemande vlottenrace georganiseerd. Op de Spokeplas gaat elke school zijn eigen vlot bouwen. De organisatie zorgt voor bouwmateriaal en begeleiding. Scholen wijzen vooraf een kapitein aan. Hij /zij moet wel in bezit zijn van zwemdiploma. Voor reddingsvesten wordt gezorgd en de reddingsbrigade is paraat.

Het programma is in grote lijnen:

  • 09.00 uur- 09.30 uur Ontvangst
  • 09. 30 uur Openingshandeling door de burgemeester van Weststellingwerf Andre van den Nadort en Guus Schweigmann van Sterke Yerke
  • 10.00 uur start wedstrijd vlotjesrace, wedstrijd wordt gevaren in 2 categorieën en in verschillende manches
  • 11,30 uur halve finale vlotjesrace
  • 12.00 uur finale vlotjesrace
  • 13.00 uur grote finale bemande vlottenrace
  • 13.45 uur prijsuitreiking: 3 hoofdprijzen prijzen namelijk een Plastic Soup Expeditie op het nieuwe vlot Sterke Yerke 4 op de Waddenzee en nog veel andere prijzen.
  • 14.00 uur afsluiting

Verder zijn er allerlei leuke activiteiten en een hapje en een drankje. Aanwezig zijn zeeverkenners, reddingsbrigade, de brandweer, de jutfabriek op Terschelling, de EHBO, Young solarproject, Staatbosbeheer, Cleanup day organisatie en dergelijke. Meer info zie: https://www.vlottenracespokeplas.nl