Kunst naar Kracht Wolvega brengt 'Quachtsch…aachter slot en grundel'

FOTO LENUS VAN DER BROEK Foto: Lenus van der Broek

Zaterdagavond kon toneelvereniging Kunst naar Kracht in Zalencentrum Klijnstra in Wolvega eindelijk het komische toneelstuk ‘Quachtsch…aachter slot en grundel’ spelen. Het stuk ging over het doorbrengen in de gevangenis. De toneelstukken worden al 70 jaar in de Stellingwerfse streektaal gespeeld.

Samenvatting van het stuk

Ruige Willem (René Greveling), zit inmiddels al maanden achter slot en grendel en weet inmiddels heel goed wat de term eenzame opsluiting behelst. Hij heeft niets, mag niets en de enige waarmee hij contact heeft is Joke (Els ten Nijenhuis), de cipier van de gevangenis. Het is een ware haatliefdeverhouding tussen deze twee. Door een tekort aan cellen komt er een verandering in de cel indeling.

De cel zal gedeeld moeten worden met de iets wereldvreemde Arie (Dennis Mulder). Arie is dolgelukkig als hij veilig achter slot en grendel zit, hij is zo eindelijk verlost van zijn zeer dominante moeder. Arie ziet Willem direct als beste vriend, als deze daar net aan gewend is komt moeder Hobbe (Jolanda Greveling) door de gevangenis stormen. Dit vergt zeer veel van zowel de gevangenen als het personeel.

Als ten slotte ook nog eens hooghartige Kees (Jostijn Punter) in dezelfde cel geplaatst wordt zijn helemaal de rapen gaar. Hoe is het mogelijk dat deze “Krijtstreep” alles voor elkaar krijgt, een recreatieruimte, bibliotheek, er mag aan sport gedaan worden en als klap op de vuurpijl vindt er ook nog cel versiering plaats. Ook krijgen de heren een schoonmaakster toegewezen, Nellie (Marjan Groenhof) is goed bedeeld met kinderen maar op zoek naar een stoere man en lijkt die gevonden te hebben in Willem. De stoppen slaan door en er zit maar 1 ding op… uitbreken! Maar hoie breek je uit, met de hulp van een onnozelaar, een ander die in zijn leven nog nooit gewerkt heeft, en een schoonmaakster, kortom een hilarisch en vrolijk toneelstuk.

Regie is in handen van René Greveling en Bertus van den Akker. Souffleuse is Sietske Veenstra. Het stuk wordt op 19 november nogmaals bij Klijnstra gespeeld.

Nieuws

menu