Zo’n 100 deelnemers aan Nuttert van der Heide Rit

Aan de 53e Nuttert van der Heide Rit voor oude motoren en brommers deden zondag z’n honderd mensen mee.

Aan de 53e Nuttert van der Heide Rit voor oude motoren en brommers deden zondag z’n honderd mensen mee. Piet Bosma

Aan de 53e Nuttert van der Heide Rit voor oude motoren en brommers deden zondag z’n honderd mensen mee. De oudste motorfiets die mee reed was een Georges Richard uit 1904.

De start in Noordwolde werd verzorgd door Ben Muurling uit Gieten, die de rit zelf ook meereed op een VMC motor. Ook de schoonzoon van grondlegger Nuttert van der Heide reed mee met een kleinzoon. De jury werd gevormd door het personeel van sponsor Tramhalteplein, waar ook de start was. De prijs voor de mooiste deelnemer ging naar de familie Maarseveen uit Dwingeloo met een P&M met zijspan uit 1914. Het meest bijzonder was een Neracar uit 1923 van Ben Geutskens uit Norg.

Pechvogel

De grote pechvogel was deze warme zondag Oane de Vries met een kapotte koppelingskabel. Hidde Wapstra uit Noordwolde wilde de rit ook graag mee rijden, maar moest door een blessure verstek laten gaan, al was hij wel aanwezig bij de start. Zanger Daniël Oostra zorgde bij die start voor een lekkere sfeer. Buddy Bikes uit Wolvega had met twaalf motorfietsen en bromfietsen de startplaats in stijl aangekleed.

De Nuttert van der Heide Rit werd in 1967 voor het eerst georganiseerd door Bakker Nuttert van der Heide uit Oosterstreek met als doel de vooroorlogse motorfietsen op de weg te houden door middel van een rally. Dat gebeurde tot 2016 vanuit Boijl, daarna namen in 2019 enthousiastelingen in Noordwolde de organisatie over. De rit werd toen voor het eerst ook opengesteld voor klassieke brommers van minstens 25 jaar oud, naast dus klassieke motoren.