Weststellingwerf overvallen door procedure tegen gaswinning bij Oldelamer

FOTO ARCHIEF LC/RENS HOOYENGA

De gemeente Weststellingwerf was niet op de hoogte van de volgende procedurele stap van de gemeente De Fryske Marren tegen het winnen van gas vanaf een boorlocatie bij Oldelamer.

Het wingebied ligt voor een deel onder het grondgebied van De Fryske Marren. Wethouder Hanneke Zonderland had het besluit van de buurgemeente in de krant gelezen, terwijl tot dusver volgens haar toch altijd samen werd opgetrokken.

Bezwaren

De gemeente De Fryske Marren, Stichting Tegengas Tjeukemeer en een groep omwonenden maakten eerder al bezwaar tegen het winningsplan, waarvoor toestemming was verleend. Afgelopen april werden door de hoogste rechter de bezwaren ongegrond verklaard. Weststellingwerf deed toen al niet meer mee, want het college zag eind 2020 al geen aanknopingspunten meer voor een succesvol beroep. Maar De Fryske Marren geeft nog niet op. Behalve een winningsplan (tot 2039) moet gaswinner Vermilion Energy ook een omgevingsvergunning hebben.

Spoedprocedure

De vergunning is onlangs door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat verleend en de gemeente De Fryske Marren heeft beroep aangetekend tegen die vergunning. Daarnaast probeert de gemeente via een spoedprocedure bij de rechter de winning te voorkomen. Wethouder Zonderland heeft geen idee waarom dat allemaal gebeurt. Ze sluit niet uit dat ze dit door ziekte van een ambtenaar heeft gemist. Inmiddels is de beroepstermijn verstreken. Dus Weststellingwerf kan ook niet meer vanuit solidariteit De Fryske Marren gaan steunen. Maar ze gaat in ieder geval De Fryske Maren om uitleg vragen, zo zei ze in antwoord op vragen van GroenLinks en Blijf Stellingwarfs.

Nieuws

menu