Vier keer Harm Ellens in Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde

Het zijn allemaal Harm Ellensen onder elkaar in het museum. Foto: IWAN VAN NIEUWENHOVEN

Het zijn allemaal Harm Ellensen onder elkaar in het museum. Foto: IWAN VAN NIEUWENHOVEN Foto: IWAN VAN NIEUWENHOVEN

Een uniek moment in het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde. Liefst drie nazaten met dezelfde naam als de eerste directeur van de Rijksrietvlechtschool bezochten de afgelopen week het museum.

Op de foto laat Harm Ellens (57) uit Melbourne het zelfportret van zijn opa zien aan zijn zoon Harm Ellens (24, rechts op de foto) en Harm Ellens (14), die op Texel woont. Harm Ellens uit Australië is sinds vele jaren weer eens in Nederland en zijn zoon, die jarenlang de tekening van een door zijn overgrootvader ontworpen wieg op zijn kamer had hangen, wilde graag eens zien welke school Harm Ellens begin vorige eeuw leidde. Het waren dus allemaal Harm Ellensen onder elkaar in het museum.

Handig organisator

Harm Ellens (Groningen 1871 – Amsterdam 1939) was de eerste directeur van de Rijksrietvlechtschool. Ellens was niet alleen een bevlogen docent, maar ook een handig organisator en een begenadigd ontwerper van meubels, kunstnijverheid en reclame. Het was een combinatie van vaardigheden die de rietvlechters in Noordwolde hard nodig hebben. In 1908 werd Ellens gevraagd de Rijksrietvlechtschool op te zetten. Hij helpt de opleiding naar een hoog artistiek niveau. Na twaalf jaar verliet Ellens Noordwolde om in Schoonhoven directeur van de school voor edelsmeden en horlogemakers te worden.