Organisatie en deelnemers kijken uit naar tiende Pieter Stuyvesant Kuiertocht. 'Je komt op plekken waar je anders geen weet van had'

De Kuiertocht van 2017. Aan de Stuijvesantweg in Nijetrijne. FOTO Piet Bosma

De Kuiertocht van 2017. Aan de Stuijvesantweg in Nijetrijne. FOTO Piet Bosma

Voor de tiende keer wordt op zaterdag 3 juni de Pieter Stuyvesant Kuiertocht gelopen. Na twee keer uitstellen kan het jubileum dan toch gevierd worden.

De wandeltocht door Weststellingwerf werd in 2002 in het leven geroepen. De tweede editie was in 2005, om niet de concurrentie met de razendpopulaire Slachtemarathon aan te gaan. Daarna was er tot 2019 om de twee jaar een Kuiertocht, elke keer met een andere route door Weststellingwerf. Voor de komende editie hebben zich al zo’n 2.000 deelnemers ingeschreven. De voorbereidingen zijn zowel voor de organisatie als de deelnemers in volle gang.

Voordat Tieme Fieten uit Wolvega toetrad tot het bestuur van de PSK, en de routes ging maken, liep hij de tocht zes keer. ,,Ik vond ze allemaal even mooi. We hebben dan ook een heel mooie wandelgemeente. En tot nu toe hebben we altijd van prachtig weer kunnen genieten.” Zijn vrouw Lammy heeft de route tot nu toe negen keer gelopen. ,,Dit jaar wordt het hem niet, want ze heeft last van haar knie. We hebben de Kuiertocht overigens nooit samen gelopen; zij loopt met vriendinnen, ik met vrienden.”

De tekst gaat verder na de foto

Op zijn racefiets en ATB komt de 72-jarige Tieme in de hele gemeente. ,,Ik weet bijna elk weggetje in Weststellingwerf”, zegt hij. Tieme maakte de routes voor de laatste drie Kuiertochten – die van dit jaar, die van 2019 en die van 2017. ,,Het grootste gepuzzel is dat je met vier afstanden werkt. We willen graag dat de mensen tijdens de laatste kilometers bij elkaar komen, zodat je een leuke mensenmassa hebt bij het binnenkomen. Dat valt nog niet mee, ook omdat je rekening moet houden met de verschillende snelheden waarop de verschillende groepen lopen.” De mensen die de langere afstanden lopen, stappen het stevigst door, weet Tieme. De lastigste route is die van 12 kilometer, vindt hij. ,,Je wilt daar ook een leuke, afwisselende route van maken, maar hebt binnen die afstand niet zo heel veel mogelijkheden.”

Eigen omgeving

Carlien Los kiest wederom voor de 22 kilometer, hoewel ze ook al eens de 32 kilometer liep. Aan trainen voor de Kuiertocht doet ze niet. ,,Die 22 kilometer ga ik zo wel lopen”. De 45-jarige uit Wolvega loopt de Pieter Stuyvesant Kuiertocht alweer voor de zevende keer. ,,We lopen met een groepje vriendinnen. Ook mijn zus en mijn partner Roeland lopen mee.” Normaal loopt Gina van der Schuit mee, maar die is geblesseerd. ,,Met haar loop ik elk jaar de Fjoertoer op Terschelling.” De charme van de Kuiertocht zit hem voor Carlien in het ontdekken van je eigen omgeving. ,,Je komt op plekken waar je anders geen weet van had. Hoewel ik de tocht in de omgeving van Noordwolde ook heel leuk vond; dat is de omgeving waar ik ben opgegroeid. De keer dat de route langs het kasteel in Blesdijke kwam was ook mooi.”

De tekst gaat verder na de foto

Aankleding

Hoewel het merendeel van de deelnemers aan de Kuiertocht uit Weststellingwerf komt, zijn er natuurlijk ook deelnemers van iets verder weg. Zoals Tunnes Nieuwhof (72) uit Emmeloord. Tijdens zijn werk bij Drukkerij Hoekstra in Emmeloord zag Tunnes in 2009 een bericht over de Pieter Stuyvesant Kuiertocht in de Stellingwerf. Als wandelliefhebber wilde de inwoner van Emmeloord de tocht in Weststellingwerf wel eens meemaken. Dat is goed bevallen, want sindsdien liet hij slechts één editie aan zich voorbijgaan. ,,De meeste Kuiertochten liep ik samen met mijn vrouw Mary (70). Ik liep de tocht ook wel eens alleen, met onze lokale wandelclub of met vrienden.” Dit jaar hoopt Tunnes weer de 22 kilometer te lopen. ,,Helaas kan Mary niet mee, zij heeft last van haar knie.” Tunnes vindt de aankleding van de Kuiertocht erg leuk. ,,Dan hoor je tijdens het lopen een blokfluit, dan weer een orgel en sowieso continu geklets van de mensenmassa voor en achter je. Het is echt een gezellig plattelandsgebeuren. Ik vind het ook erg leuk dat er elk jaar een andere startplaats en een andere route is. Je komt in gebieden waar je anders nooit komt.”

Dit jaar zorgt onder andere het Stellingwerfkoor voor de muziek onderweg. ,,Net als de vorige keer, toen we in Steggerda zongen, maken we er iets gezelligs van”, vertelt penningmeester Reitze Brouwer (71) uit Wolvega. Het repertoire van het Stellingwerfkoor is heel divers, van klassiek tot pop en rock. ,,Voor de gelegenheid staan er ook een paar meezingers op het programma. Het gaat erom dat we de deelnemers van de Kuiertocht aanmoedigen, zodat ze met een blij gevoel verder lopen.” Het gemengd koor telt vijftig leden, maar of die allemaal meezingen durft Reitze niet te zeggen. ,,Er zitten een aantal fanatieke wandelaars tussen, het zou zomaar kunnen dat zij toch kiezen om mee te lopen.”

Net als Tieme, Carlien, Tunnes en Reitze heeft wethouder Roelof Theun Hoen zin in de tiende editie van de Pieter Stuyvesant Kuiertocht. ,,Weststellingwerf is een prachtige gemeente met een interessante historie. Het Stellingenpad is zelfs uitgeroepen tot mooiste wandelpad van de Benelux. Wij zijn stiekem de beste wandelgemeente van Nederland, vind ik. De Pieter Stuyvesant Kuiertocht is een evenement dat dit mooi laat zien. We zijn blij en trots dat de jubileumtocht nu gelopen gaat worden. Ik loop zelf ook weer mee!”