Na vier jaar wachten heeft Oldeholtpade een watertappunt

Sophie en Floor onthullen het watertappunt onder toeziend oog van wethouders Hanneke Zonderland en Mariska Rikkers. FOTO Piet Bosma

Sophie en Floor onthullen het watertappunt onder toeziend oog van wethouders Hanneke Zonderland en Mariska Rikkers. FOTO Piet Bosma

Het is alweer vier jaar geleden dat twee meiden uit Oldeholtpade het idee opperden om een watertappunt neer te zetten in hun dorp. Dinsdag was het dan eindelijk zover, en konden Floor en Sophie hun waterfles vullen bij het net geïnstalleerde watertappunt.

Scholieren Floor Schnoor (14) en Sophie Bos (15) waren in 2019 bij de open dag van de gemeente Weststellingwerf. Je kon toen een idee opschrijven en in een ideeënbus doen. ,,We hebben ter plekke bedacht dat het leuk zou zijn om een watertappunt in Oldeholtpade te hebben.” Floor en Sophie zaten toen nog op basisschool de Striepe. Inmiddels zitten de beide meiden al op het Linde College. Ze wonen nog wel in Oldeholtpade.

Vertraging

Onder andere een erg lange levertijd van de waterput, die uit Duitsland moest komen, zorgde in combinatie met personele wisselingen bij de gemeente voor een jarenlange vertraging voor de uitvoering van het idee. Maar wethouder Mariska Rikkers onthulde dinsdag samen met de bedenkers dan toch eindelijk het watertappunt. Het is te vinden bij de zwerfkei op de kruising van de Hoofdweg en Wilfred Berrystraat in Oldeholtpade. Floor en Sophie kregen een toepasselijk cadeau, als dank voor hun idee: een waterfles in Weststellingwerf-rood. Daar hebben ze direct gebruik van gemaakt.

Openbaar

Het watertappunt is openbaar en dus door iedereen te gebruiken. Het is niet het eerste watertappunt in Weststellingwerf. Ook bij het treinstation in Wolvega en op verschillende schoolpleinen in de gemeente staat er eentje. Maar het is wél het eerste watertappunt dat van de gemeente zelf is. Weststellingwerf zorgt dan ook voor het beheer en het onderhoud van het tappunt. Er wordt jaarlijks controle en onderhoud uitgevoerd om de kwaliteit van het drinkwater te waarborgen. Er is speciaal voor de installatie van het tappunt een watermeter aangelegd.