Molens in Weststellingwerf presenteren zich op Nationale Molendag

Molens in Weststellingwerf presenteren zich op Nationale Molendag.

Molens in Weststellingwerf presenteren zich op Nationale Molendag. Foto: Lenus van der Broek

Op 13 en 14 mei is het weer VriendenLoterij Nationale Molendag, het grootste molenfeest van Nederland. Honderden wind- en watermolens in heel Nederland openen hun deuren om bezoek te ontvangen, zo ook in Weststellingwerf.

De eerste Nationale Molendag was in 1973, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van De Hollandsche Molen. Dit jaar bestaat de vereniging 100 jaar. Diverse molens in Weststellingwerf deden mee, waaronder molen Windlust in Noordwolde.

Molen Windlust Noordwolde

Noordwolde bezit een bijzonder mooie en sterk getailleerde molen. Door de taille steekt de kap wat ver uit. Deze moet immers genoeg ruimte bevatten voor bovenwiel en vang. De ontwerper en bouwer van de molen was Anne Piers Fabriek uit Oldetrijne. Deze veelzijdige man was aannemer en molenbouwer. Zijn opdrachtgever was Sytze Pieters Timmerman, bakker te Noordwolde, grootvader van de laatste molenaar/eigenaar. Aannemer Aberson uit Steenwijk bouwde de molen als grondzeiler en voltooide de molen in 1859.

Per 8 mei 1976 is Sake Bergsma uit Heerenveen de eerste gediplomeerde vrijwillige molenaar die de molen nu nog steeds op zaterdagen laat draaien.