Locomotief in Noordwolde wordt afgebouwd in Stadskanaal

Marco Klaibeda van STAR bekijkt met Dirk Dundas (rechts) een oude lamp van de locomotief.

Marco Klaibeda van STAR bekijkt met Dirk Dundas (rechts) een oude lamp van de locomotief. Foto: IWAN VAN NIEUWENHOVEN

De Stichting Stadskanaal Rail, bekend onder de naam Museumspoorlijn STAR, gaat helpen bij de restauratie van de oorlogslocomotief NS164 in Noordwolde.

Dat meldt voorzitter Iwan van Nieuwenhoven van de speciale stichting die hiervoor is opgericht. De locomotief is in 2019 door het oorlogsmuseum in Overloon geschonken aan het Vlechtmuseum, waarvan Van Nieuwenhoven directeur is.

Sentimentele waarde

Voor Noordwolde heeft dit type locomotief grote sentimentele waarde. Het waren vijf van deze Engelse diesellocomotieven, die na de oorlog zo’n tien jaar rondreden op het Drents-Friese tramnet van de NTM. Daarvoor waren ze in 1944 de Noordzee overgezet naar Frankrijk om na de invasie te worden ingezet achter de frontlinie. Na de oorlog bleef een aantal staan in Nederland. Die werden door de NTM ingezet onder meer tussen Steenwijk en Oosterwolde.

Restauratie

Sinds de komst van de verroeste brokstukken van de oude locomotief wordt onder leiding van Durk Dundas gewerkt aan dit restauratieproject. Inmiddels is de restauratie zover gevorderd dat voor de laatste klussen een grote loods en specifieke apparatuur en kennis nodig is. En dus gaat de locomotief begin januari op transport naar Stadskanaal. Of eigenlijk gaat de locomotief in allerlei losse delen daarheen, waar het als een grote puzzel wordt samengevoegd tot een locomotief.

Museumlijn

Ze weten in Stadskanaal precies hoe deze oorlogslocomotief er uit moet zien, want in 2017 en 2018 was het rijdende zusje NS162 daar op de museumlijn te zien. Met een lengte van 26 kilometer ligt langs de grens van Drenthe en Groningen de langste museumlijn van Nederland. In september 2018 vertrok deze oude NTM-locomotief van Stadskanaal naar de museumlijn bij Haaksbergen.

Statisch monument

De werkzaamheden daar duren vermoedelijk tot het najaar van 2023. De onthulling van de gerestaureerde locomotief vindt dan in het voorjaar van 2024 plaats. De gemeente Weststellingwerf heeft inmiddels een vergunning verleend om de locomotief als statisch monument op een bestaande groenstrook voor het voormalige station neer te zetten. Daar komt ook klein stukje van de spoorbaan als decor terug. De hele restauratie wordt mogelijk gemaakt door giften van onder meer de Rabobank, het Bercoop Fonds en het Regio Fonds.