Ligt er een verborgen schat in De Veurdele? Kenners beoordelen kunst en kitsch in kringloopwinkel in Noordwolde

In de winkel komen met regelmaat items binnen die de moeite van het onderzoeken waard zijn.

In de winkel komen met regelmaat items binnen die de moeite van het onderzoeken waard zijn. Piet Bosma

Iedereen kreeg woensdag in kringloopwinkel De Veurdele in Noordwolde de kans zijn of haar bijzondere voorwerp te laten taxeren door kunstkenner Luutsen Haak en oud-archeoloog Evert Kramer.

In de winkel komen met regelmaat items binnen die de moeite van het onderzoeken waard zijn. Klanten kijken mee naar de objecten en helpen medewerkers van De Veurdele met het bepalen van de waarde. Zo wordt de Veurdele af en toe geholpen door kunstkenner en klant Luutsen Haak.

Vanuit deze gesprekken kwam bij kringloopwinkel De Veurdele in Noordwolde het idee op om de kennis van kunstkenner Lucas Haak in te zetten voor de klanten.

In deze opzet, vergelijkbaar met het tv-programma ‘Tussen Kunst en Kitsch’, had Haak al enige ervaring. In nauwe samenwerking met Evert Kramer, oud-archeoloog en verbonden aan het Fries Museum, vormt hij een duo dat zowel kunstobjecten als antiek naar waarde beoordeelt.

In deze opzet ‘ontdekten’ zij al eens een zilveren knottendoosje met een geschatte waarde van 30.000 euro. Ook werd een schilderij van de Friese schilder Van der Kooi met een waarde van enkele tienduizenden euro’s ontdekt.