Letter is zoek: foutje op naambordje Van Naamen Van Eemneslaan

Op het bordje mist de letter r. Foto: Lourens Looijenga

Op het bordje mist de letter r. Foto: Lourens Looijenga

In de Koloniën van Weldadigheid is iedereen trots op de historie van het gebied. Dat maakt het opmerkelijk dat er nu al precies 120 jaar lang een fout staat in de naam van de straat van Wilhelminaoord naar de Westvierdeparten bij Noordwolde.

Die straat is vernoemd is naar de gemachtigd liberale parlementariër Albertus van Naamen van Eemnes. Hij was advocaat in Zwolle en werd in schoolopziener in het district Ommen en in het district Kampen. In november 1866 werd hij door het district Zwolle tot Tweede Kamerlid gekozen.

Na dertien jaar raakte hij zijn plek kwijt en werd gedeputeerde en daarna Eerste Kamerlid. Hij was ruim twaalf jaar Senaatsvoorzitter. Van Naamen van Eemnes was actief als investeerder in landbouwbedrijven en handelsondernemingen. Hij was een vermogend man en steunde diverse charitatieve instellingen. Hij was onder meer commissaris van de Maatschappij van Weldadigheid tussen 1884 en zijn dood in 1902.

Daarom werd besloten in Wilhelminaoord een straat naar hem te noemen. Maar toen ging het mis. De naam op de bordjes had moeten zijn ‘Mr. A. v. Naamen van Eemneslaan. Maar op de straatnaambordjes staat ‘M.A. v. Naamen van Eemneslaan’. De familie van de hoog gewaardeerde commissaris heeft de Maatschappij van Weldadigheid ooit op de fout gewezen. Maar vooralsnog zonder succes.

Volgens directeur Minne Wiersma van de Maatschappij van Weldadigheid bleek het toevoegen van een extra ‘r’ lastig te zijn. ,,De gemeente was niet bereid een wijziging door te voeren. Er moet dan een nieuwe postcode komen en alle aanwonenden moeten hun adres wijzigen. Alle instanties moeten bericht ontvangen etc. Dit zou te kostbaar worden.”