Leerlingen van De Lantscheene staan nog een keer stil bij oorlogsmonument in Sonnega

Leerlingen van openbare basisschool De Lantscheene in Oldetrijne legden vrijdagmorgen een bloemstuk bij het oorlogsmonument op de hoek van de Sasweg en de Meenthe in Sonnega.

Leerlingen van openbare basisschool De Lantscheene in Oldetrijne legden vrijdagmorgen een bloemstuk bij het oorlogsmonument op de hoek van de Sasweg en de Meenthe in Sonnega. Foto: Lenus van der Broek

Leerlingen van openbare basisschool De Lantscheene in Oldetrijne legden vrijdagmorgen een bloemstuk bij het oorlogsmonument op de hoek van de Sasweg en de Meenthe in Sonnega.

De school heeft het monument geadopteerd. Na het welkomstwoord door directeur Annelies Dijkstra lazen enkele leerlingen een gedicht voor. De kinderen zongen het in de Tweede Wereldoorlog populaire Engelse liedje ‘We’ll meet again’, begeleid door Maurik Mietes op gitaar. Ook werd een minuut stilte in acht genomen.

Op 16 december 1943 verongelukte in die omgeving een geallieerde bommenwerper, ongeveer 200 meter ten zuiden van waar nu het oorlogsmonument staat. De zeven bemanningsleden van de Lancaster JB 545 vonden hierbij de dood. Een Duitse jager die op weg was naar Berlijn schoot het vliegtuig uit de lucht. De algemene begraafplaats in Wolvega werd de laatste rustplaats van de bemanningsleden. Beth Connor uit Australië, de zus van één van de bemanningsleden, heeft het monument in 2004 samen met de toenmalige burgemeester Remco Heite onthuld.

Nu de school met ingang van het nieuw schooljaar wegens te weinig leerlingen wordt gesloten, was dit de laatste herdenking van De Lantscheene. Er wordt binnenkort overleg gepleegd met een school uit Wolvega die deze herdenking wil overnemen en het monument wil adopteren.