IJsvereniging Nijelamer kan eeuwfeest eindelijk vieren. En nu is het wachten op natuurijs

 Er waren vijf bussen nodig om al die leden naar de geheime feestlocatie te brengen: Pieter Poot in De Blesse.

Er waren vijf bussen nodig om al die leden naar de geheime feestlocatie te brengen: Pieter Poot in De Blesse. Foto: Lenus van der Broek

IJsvereniging Nijelamer bestond in 2021 100 jaar. Het feest dat toen gepland stond werd op het laatste moment afgelast vanwege de coronabeperkingen. Nu kon het jubileumfeest wel doorgaan.

Er wonen nog geen 150 mensen in Nijelamer en toch telt de ijsvereniging ruim 250 leden. Er waren vijf bussen nodig om al die leden naar de geheime feestlocatie te brengen: Pieter Poot in De Blesse. De vereniging staat bekend als de club die het aandurft om als eerste een schaatswedstrijd op natuurijs te organiseren. “Nijelamer is het dorp dat vaker de landelijke pers op visite krijgt dan elk ander dorp in Weststellingwerf,” vertelt gastvrouw Sippy Tigchelaar.

Cadeau

Wethouder Roelof Teun Hoen deed vroeger als lid vaak mee aan schaatswedstrijden in Nijelamer. Namens de gemeente bood hij de ijsvereniging een cadeau aan. Yfke Boersma van de Bond van IJsclubs van het Gewest Fryslân benadrukte dat IJsvereniging Nijelamer een hele actieve vereniging is in de provincie.

De tekst gaat verder na de foto


Handgeschreven notulenboeken

Schaatshistoricus Hedman Bijlsma gaf een uitgebreide presentatie met knipsels en foto’s uit de honderd-en-één-jaar-oude-geschiedenis van de vereniging. Vooral de nog handgeschreven notulenboeken waren een waardevolle bron van informatie. Oud-bestuurslid en enig erelid van de vereniging Roelof de Boer, ook aanwezig, deed in de boeken 40 jaar lang uitgebreid verslag van de geschiedenis van de club en van het dorp. Zo werd het markante ijsclubgebouw destijds voor één gulden opgekocht en van de sloop gered.

De tekst gaat verder na de foto

Fietstocht rond IJsselmeer

Om de verlichting op de ijsbaan te financieren, werd begonnen met het organiseren van fietstochten. De 245 kilometer lange fietstocht rond het IJsselmeer werd een nostalgisch evenement. Dirkje de Boer reed de tocht zeven keer uit op een gewone damesfiets met dikke banden. Samen met vriendin Emmie van der Tol, ook op de gewone damesfiets, trapte ze ooit drie uren tegen de wind in om de andere zijde van de Afsluitdijk te halen. De dames deden op geheel eigen wijze verslag van hun belevenissen op de Afsluitdijk.

De tekst gaat verder na de foto

De vele vrijwilligers werden bedankt door het bestuur. Wiebe Kingma in het bijzonder. Hij haalde ruim 40 jaar lang op de fiets bij alle leden persoonlijk de contributie op. Het sluitstuk kwam van tweelingbroers en advocatenduo Anker, vrienden van de ijsvereniging. Ze vertelden over hun herinneringen aan de schaatswedstrijden in Nijelamer.

Na afloop konden de leden hun schaatsverhalen onderling uitwisselen. Verder waren er goocheltrucs van Minze Dijksma.

Nu is het wachten op de echte vrieskou en de eerste natuurijswedstrijd in Nijelamer.