Hanna uit Noordwolde krijgt een hulphond. In totaal heeft ze ruim tienduizend euro ingezameld

Hanna Stolk met Max, de hond van haar ouders. Foto Piet Bosma

Hanna Stolk met Max, de hond van haar ouders. Foto Piet Bosma Foto: Piet Bosma

Hanna Stolk uit Noordwolde heeft een hulphond toegewezen gekregen. Dat is veel sneller dan verwacht. Een maand geleden begon ze geld in te zamelen voor dit doel.

Voor Hanna, met een complexe PTSS, is het belangrijk dat ze een maatje heeft, want GGZ geeft geen 24 uursbegeleiding. Hulphonden zijn wel bekend bij het helpen van blinde mensen. Maar bij veel hulpverleners is er nog weinig bekend over de mogelijkheden die een hulphond geeft aan mensen met psychische klachten. De psychiatrische hulphond moet Hanna in het dagelijkse leven door een wereld vol prikkels begeleiden. Die honden worden daartoe opgeleid in Duitsland.

Er zijn tegen de verwachting in ditmaal veel meer honden door die keuring gekomen, zodat op 17 april al een hond bij Hanna wordt bezorgd. In totaal heeft Hanna ruim tienduizend euro ingezameld van de benodigde 18.850 euro. Zelf had ze al 5000 euro gespaard. Ze hoopt nu dat de gemeente op korte termijn positief reageert op een aanvraag van 2500 euro voor de hond als medisch hulpmiddel. Hulphonden worden niet vergoed en dus niet erkend via de zorgverzekering. Familieleden staan nu even garant voor het tekort.