Eindelijk weer Dr. Verdeniustocht in Noordwolde

Piet Bosma

Wandelsportvereniging ‘De Blaren’ is weer volop bezig met de voorbereidingen op de 64e Dr. Verdeniuswandeltocht. Die wordt op zaterdag 8 oktober gehouden.

Het wandelevenement kent een gevarieerd aanbod in afstanden van 40, 25, 5 en 10 kilometer. Er wordt die zaterdag weer gestart bij sporthal De Duker. De routes zijn ook toegankelijk voor Nordic Walkers. Een jaar geleden werd deze wandeltocht voor het tweede jaar op rij afgeblazen. Met name de rustpunten gaven corona-problemen, maar ook de beperkte bezetting van bestuur en vrijwilligers speelden een rol in die beslissingen. Het is al met al dus alweer drie jaar geleden dat de laatste Dr. Verdeniuswandeltocht werd gehouden. Volgend jaar kan het dus eindelijk een jubileumtocht worden (65 e ).

Eerste editie

De eerste editie werd volgens de Friese Koerier in 1957 gelopen. ,,De nog jonge wandelsportvereniging ‘De Blaren’ heeft het aangedurfd om een jaar na de oprichting een wandeltocht te organiseren, welke een jaarlijks terugkerende gebeurtenis zal worden.” De krant noemde het toen ‘een aardige gedachte’ om het evenement te noemen naar de ‘onvergetelijke arts’, die als lid van het verzet in de oorlog zelfmoord pleegde in een gevangeniscel.

Medaille

Het bestuur van WSV ‘De Blaren’ noemt het daarom zelf ook een bijzondere tocht. ,,Omdat wij met deze tocht het moedige optreden willen herinneren aan een persoon die zijn leven gaf omwille van onze vrijheid. Om die reden wordt er aan het eind van de tocht een medaille uitgereikt die speciaal voor deze tocht is ontworpen.” Die werd bij de tiende tocht voor het eerst uitgereikt.

Nieuws

menu