Dorpsbelang Steggerda wil met behulp van Bloeizone het dorp groen en levendig houden

Wethouder Hanneke Zonderland met Wilma Olde Bijvank–Kisjes, bestuurslid van dorpsbelang Steggerda.

Wethouder Hanneke Zonderland met Wilma Olde Bijvank–Kisjes, bestuurslid van dorpsbelang Steggerda. Foto: Lenus van der Broek

Bloeizone Steggerda ging zaterdag van start. Dorpsbelang deelde samen met wethouder Hanneke Zonderland vlinderstruiken, fruitbomen en andere insectvriendelijke beplanting uit aan 125 huishoudens.

Dorpsbelang Steggerda streeft naar een groen en levendig dorp. Met de Bloeizone zet het dorp een volgende stap om die wens werkelijkheid te laten worden. Deze start geeft niet alleen extra bekendheid aan het project, maar zorgt er vooral voor dat heel veel erven een beetje groener worden. De komende jaren organiseert het dorpsbelang meer activiteiten die bijdragen aan de gezonde leefomgeving en het welzijn van bewoners. In totaal investeert dorpsbelang ruim 52.000 euro om bewoners uit te dagen meer te bewegen, de natuur te beleven, elkaar te ontmoeten en te ondersteunen.

Kapstok

Een aantal ideeën wordt binnenkort al verder opgepakt. Zo wordt een jeu–de-boulesbaan aangelegd, een kookgroep opgericht, sportclinics georganiseerd, gezonde voeding gepromoot en het dorp verder vergroend. De Bloeizone borduurt voort op de dorpsvisie en de brainstormsessies met bewoners. De Bloeizone is de kapstok waaraan steeds weer nieuwe initiatieven kunnen worden gehangen die bijdragen aan het geluk van de bewoners van Steggerda.

Regio Deal

Op 1 november werd bekend dat Steggerda zich één van de zeven bloeizones mag noemen die een bijdrage krijgen uit de Regio Deal Zuidoost-Friesland. Bloeizones zijn geïnspireerd op de blue zones, plekken in de wereld waar mensen bovengemiddeld gezond oud worden. Ze zetten in op een lang, gezond en gelukkig leven in de eigen woonomgeving. Met het ondersteunen van de bloeizones worden vernieuwende concepten ontwikkeld gericht op preventie, positieve gezondheid en onderlinge ondersteuning van inwoners.

Er gaat van de activiteiten ook een belangrijke preventieve werking uit als het gaat om de vraag naar zorg. Vanuit de RegioDeal worden deze initiatieven extra ondersteund, zowel inhoudelijk als financieel, om ze zo een extra boost te geven en van deze bloeizones te leren.