Acht Canadezen bij herdenking in Oldeholtpade (met veel foto's)

Een delegatie van acht Canadezen volgde vrijdag de route die ‘hun’ Dragoons hebben afgelegd. FOTO Piet Bosma

Een delegatie van acht Canadezen volgde vrijdag de route die ‘hun’ Dragoons hebben afgelegd. FOTO Piet Bosma

In Oldeholtpade is vrijdagmiddag het overlijden van Wilfred Berry herdacht op 12 april 1945 bij de bevrijding van Weststellingwerf. De herdenking bij het monument werd bijgewoond door een grote groep inwoners van het dorp en een delegatie Canadezen van de eenheid waartoe Berry behoorde: The Royal Canadian Dragoons. Dat maakte de herdenking dit jaar heel bijzonder.

Burgemeester Andre van de Nadort heette de gasten welkom. Hij zei dat Oldeholtpade relatief weinig oorlogsgeweld had gekend. ,,Maar de bevrijders waren toen zeer welkom, en nu ook. Het is prachtig hier met al die vlaggen.” Hij vertelde nogmaals het verhaal. Hoe Berry en zijn strijdmakkers via Noordwolde en Oldeberkoop in Oldeholtpade terecht kwamen. Berry was de enige bevrijder die in onze gemeente het leven liet, toen zijn pantservoertuig tussen Oldeholtpade en Wolvega met een antitankwapen werd beschoten door twee Duitsers. Drie inzittenden overleefden de explosie, maar Berry raakte levensgevaarlijk gewond en overleed in het voertuig.

Brug bij Mildam

Uiteindelijk draaide het volgens de burgemeester allemaal om het veiligstellen van de brug over de Tjonger bij Mildam, de enige brug die volgens de burgemeester niet was vernietigd. Dat was overigens de verdienste van het plaatselijke verzet. Verzetslieden hadden de ontstekers van de Duitse explosieven verwijderd. De Canadezen namen de brug van hen over en wisten drie aanvallen van de Duitsers vanuit Mildam af te slaan. Daarbij raakten vier Canadezen gewond. Maar het bruggenhoofd hield stand en de Dragoons marcheerden uiteindelijk in drie dagen door heel Friesland naar Leeuwarden.

De tekst gaat verder na de foto’s

In het spoor van….

Een delegatie van acht Canadezen volgde vrijdag de route die ‘hun’ Dragoons toen hebben afgelegd, al waren ze in dit geval eerder bij de brug dan in Oldeholtpade. Onder de acht waren vijf actief dienende soldaten en drie oudgedienden, maar dus geen veteranen die de oorlog had meegemaakt. Delegatieleider majoor-generaal Dean Milner meldde dat van de Dragoons er twaalf soldaten op de Canadese begraafplaats in Holten liggen, waaronder Berry. ,,En dat had veel erger gekund.” Aan die begraafplaats werd ook een bezoek gebracht. ,,We volgen het spoor van de Dragoons, morgen zijn we in Leeuwarden. We zijn trots op de samenwerking die er was met de Nederlanders. Het is geweldig ook hier zoveel jeugd te zien. Het gaat om opoffering voor de vrijheid en dat doen we nog steeds.”

Milner was zelf in 1985 ook al eens in Oldeholtpade. Toen nog als luitenant. ,,Berry was onderweg als verkenner, misschien heeft hij de afslag naar de brug gemist, maar hij kan ook bewust richting Wolvega zijn gereden. Hun taak was immers om te onderzoeken waar de Duitsers waren.”

De tekst gaat verder na de foto’s

Kranslegging

Twee soldaten legden een krans namens de Dragoons. Kinderen van obs De Striepe lazen een gedicht voor en legden ook een krans namens de school en de gemeente bij het monument dat de school geadopteerd heeft. Een derde krans was van plaatselijk belang. Verder werden volksliederen gespeeld, klonk het trompetsignaal de Last Post en werd een minuut stilte in acht genomen.

Luitenant-kolonel Jim Follwell zwaaide een jaar geleden af na een indrukwekkende internationale carrière voor zijn land. Ook hij diende enkele jaren bij de Dragoons. Fowell benadrukte het belang om te blijven herdenken. Ook voor de meegereisde nu nog dienende soldaten. ,,Zo´n herdenking meemaken zegt voor hen veel meer dan woorden in een boek.” Follwell las een fragment voor uit het gedicht ‘The Fallen’ van Robert Laurence Binyon uit 1914:

,,They shall grow not old, as we that are left grow old: Age shall not weary them, nor the years condemn. At the going down of the sun and in the morning. We will remember them.”