‘Mooiste fietspad van Nederland’ is geopend

Wethouder Roelof Theun Hoen en Wim Plekkenpol, voorzitter van de gebiedscommissie, fietsen na de opening over het pad met de genodigden. Geert Lantinga

,,Dit is het mooiste fietspad van Nederland.” Wethouder Roelof Theun Hoen was bij de opening van het fietspad langs de Linde bij Kontermansbrug de bescheidenheid zelve.

Het fietspad tussen de Domeinenweg bij Wolvega en de Kontermansbrug bij De Hoeve is een jaar later klaar dan gepland. Maar Hoen wilde daar duidelijk niet al te veel bij stil staan. ,,We zijn blij dat het fietspad klaar is en dat willen we vieren.” Het oude, vanwege slecht onderhoud en krakkemikkige bruggen zelfs in de zomer van 2020 afgesloten fietspad, is verleden tijd.

Tegenslagen

Wim Plekkenpol, voorzitter van de gebiedscommissie Beekdal Linde, ging nog even in op alle tegenslagen. Hij vertelde hoe bij de start van het project in januari 2021 de ondergrond veel te vochtig bleek om materiaal aan- en af te voeren. ,,Er was toen een eureka-moment. Het moest met boten. Maar toen begon de flora weg te drijven, vooral de krabbenscheer met zeldzame libellen.” Gelukkig was het in de zomer van 2021 weer veel droger dan verwacht, dus kon het werk voortvarend worden opgepakt. Maar beton storten lukte niet meer voor de winter.

Meer kosten

En begin dit jaar stond er zoveel water rond Kontermansbrug ,,dat de voorbelasting voor een deel de Linde heeft opgezocht”. Kortom: de nieuwe fundering van zand spoelde deels weg, maar misschien is de ondergrond nu wel steviger dan ooit door al het water. Dat zal de toekomst leren. Ook moeten twee noodbruggen nog worden vervangen door bruggen van composiet. Een jaar vertraging betekent ook meer kosten. Bovenop de geraamde uitgaven van 1,5 miljoen euro kwam nog eens een bedrag van zes ton. Daarvan betalen provincie en gemeente de helft. Ware het niet dat de gemeente een beroep kon doen op een provinciale subsidieregeling, zodat er uiteindelijk maar één ton door de gemeente is bijgepast.

Plannen

Hoe dan ook zei Plekkenpol trots te zijn op het resultaat. Zijn Beekdalcommissie gaat verder met alle plannen, die eigenlijk rond 2027 afgerond zouden moeten zijn. Plekkenpol denkt echter dat dit onhaalbaar zal zijn. Het wordt eerder 2030 of misschien wel 2035, zo zei hij. ,,Ik hoop over een jaar daar aan de noordkant van Kontermansbrug graafmachines te zien.” Ook daar worden enkele oude meanders opnieuw uitgegraven, zoals de Linde ook in de richting Wolvega een deel van zijn oude kronkels terug heeft gekregen.

‘Bijzondere beleving’

Het fietspad volgt de kronkels, maar gaat ook om een zeldzaam stuk bos heen. Wethouder Hoen noemde het pad daardoor ,,een bijzondere beleving” en ook mensen met duofietsen maken al veelvuldig gebruik van het pad, dat nu twee meter breed is. Vervolgens schoof Hoen samen met Plekkenpol een hek aan de kant en konden alle genodigden op de fiets onder een stralend zonnetje het nieuwe pad verkennen.

Nieuws

menu