Met gefilmde reportage: Extra pompen draaien bij Ter Idzard

Ter Idzard - Bij het gemaal in Ter Idzard zijn maandagavond pompen van Van Heck uit Noordwolde geplaatst. het karwei was rond twee uur 's nachts geklaard.

Het Wetterskip Fryslân had de hulp van het pompenbedrijf ingeroepen. Volgens een woordvoerder van het Wetterskip wordt het gemaal aan de Ruskemadenweg momenteel niet gebruikt vanwege renovatiewerkzaamheden en is daarom extra capaciteit nodig.

Tekst gaat na filmpje verder

Er wordt nog veel neerslag verwacht

De afgelopen week is er rond de 50 millimeter neerslag gevallen in Fryslân. Ook deze week wordt nog 50 tot 70 millimeter neerslag verwacht. De nog droge grond neemt de regen voor een deel op. Dit is gunstig voor het aanvullen van de vochtvoorraad in de bodem. Maar omdat de bodem door veel neerslag in korte tijd verzadigd raakt ontstaan er nu dus ook bij Ter Idzard problemen.

Het maaiveld bevindt zich ter hoogte van Ter Idzard op circa twee meter beneden NAP. De Tjonger is de centrale watergang van het gebied waar het hele gebied op afwatert. Het watersysteem van Ter Idzard is circa 1.736 ha groot met veel te kleine watergangen. Het gemaal in kwestie staat direct aan de rand van de oorspronkelijke loop van de Tjonger, tegenover het oude stoomgemaal uit 1900, dat niet meer in gebruik is.

Ook het Woudagemaal draait

Wetterskip Fryslân voert normaal het water uit de Friese boezem bij veel neerslag af via spuisluizen naar het Lauwersmeer en de Waddenzee. Door hoge waterstanden en harde wind kan dat niet. Dan blijft dus alleen de mogelijkheid over om het water richting het IJsselmeer te pompen. En daarom is ook het historische Ir. D.F. Woudastoomgemaal in Lemmer in werking gezet om water af te voeren. Het draaiende Woudagemaal is dinsdag en de dagen erna van 10.00 tot 17.00 uur open voor publiek.

 

...