Draaiorgel Grote Dorus grondig gerestaureerd

Wolvega - Enkele vrijwilligers hebben zaterdagmiddag draaiorgel de Grote Dorus weer opgehaald uit Terwolde een klein plaatsje in Gelderland en gestald in de eigen vertrouwde loods in Wolvega. Het verhaal is, dat het draaiorgel dat binnenkort 50 jaar in het bezit is van de VDW, vereniging draaiorgelvrienden Weststellingwerf.

De Grote Dorus was aan een grote restauratie toe, na 18 jaar spelen door weer en wind en vele kilometers achter de landrover wat een draaiorgel eigenlijk ook geen goed doet. Deze restauratieopdracht is toevertrouwd aan Fa. Jan van Eijk en zonen in Terwolde.

Daar heeft het orgel 1 maand lang bij dat bedrijf gestaan en is op bijna alle fronten onderhanden genomen. In grote lijnen moet gedacht worden aan fluiten of pijpen die niet meer of nauwelijks aangestuurd werden, besturingsplanken die door waterschade hun werk niet meer deden. Deze zijn opnieuw met stukjes leer bekleed en of vervangen. Ook de blaasbalgjes van de trommels zijn gedemonteerd en opnieuw bekleed met leer. En zoals het met veel dingen gaat, als je het ene onderdeel gaat opknappen dan komt het andere mankement aan het licht. Alle onderdelen zijn van elkaar afhankelijk. “Maar ik kan u vertellen dat het orgel weer als nieuw speelt”, aldus vrijwilliger Gerard Kouwenhoven.

Ook heeft de Fa. van Eijk weer nieuwe muziekboeken gemaakt, zodat het muziekrepertoire ook weer up to date is.

De buitenkant van het orgel is gedemonteerd, schoongemaakt en bij gewerkt, op sommige stukken kwamen als verrassing onder de verf het orginele bladgoud weer tevoorschijn en andere stukken de orginele verf eigenlijk als een oud schilderij wat verborgen zat achter een dikke laag verf. En dit is allemaal vakkundig uitgevoerd door Ruud en Christel Schimmel ook uit Terwolde.

Na ongeveer 150 manuren werk is de Grote Dorus weer klaar voor de komende jaren om de bevolking van de Stellingwerven weer te voorzien van zijn mooie klanken.