Aanpak van vervuilde Schipsloot begonnen

Wolvega - Het project Waterbodemsanering Schipsloot in Wolvega is in opdracht van Wetterskip Fryslân maandagmiddag van start gegaan. Gestart is in de haventjes van de aanliggende watersportbedrijven.

De waterbodem van de Schipsloot (in 1735 gegraven) is op vier plaatsen ernstig verontreinigd. Het geval van ernstige verontreiniging is aanwezig op twee locaties in het achterste doodlopende deel zuidelijk van de weg Om den Noort, nabij de Frisaxstraat en in de haakse bocht nabij de rioolwaterzuiveringsinstallatie. De sanering duurt ongeveer twee maanden. De aanneemsom van deze sanering is in totaal 432.000 euro. De baggerwerkzaamheden worden uitgevoerd door Aannemer JP Schilder bv in Ursem (NH). De bagger wordt afgevoerd naar Omrin in Heerenveen.

2100 kuub slib

In totaal wordt circa 2100 kuub verontreinigd slib verwijderd. De vervuilde bagger wordt vanaf het water ontgraven, in beunbakken overgeslagen en varende vervoerd. Ter hoogte van de rioolwaterzuiveringsinstallatie staat een overslaglocatie, waar speciale vrachtwagens het verontreinigde slib ophalen en afvoeren.