Brug over de Tjonger bij Langelille wordt vernieuwd

Langelille - De brug over de Tjonger, bij het Krompad in Langelille, wordt vernieuwd. De huidige brug is aan het eind van de Tweede Wereldoorlog (1944) gebouwd en voldoet niet meer aan de eisen van de tijd.

FARSK buro voor architectuur en bouwkunde ontwierp een nieuwe brug die past in het landschap. Op maandag 18 februari start de sloop van de huidige brug. Vanaf 1 april is de nieuwe brug toegankelijk.

Passend in het landschap

De nieuwe brug krijgt een heel ander aanzien dan de huidige brug. FARSK kreeg van de gemeenten Weststellingwef en De Fryske Marren de opdracht een slanke, open brug te ontwerpen, met oog voor het landschap. Die opdracht is uitgewerkt in de vorm van een moderne brug, met een doorvaart van 10 meter breed en 3 meter hoog, van beton en verzinkt staal in zwart en grijs. Bij het ontwerp keek FARSK specifiek naar het landschap. In het gebied is de verkaveling van weer en ribben – water en land – duidelijk te zien. Dat komt terug in de brug, onder andere in de balustrade. Ook in het reliëf in de staanders zitten speelse accenten. ‘Zo is er steeds weer wat te ontdekken in de brug. Je snapt hem niet in een keer’, legt architect Jakob Bosma uit.

Meer ruimte

De huidige brede betonnen staanders worden in de nieuwe brug slanke, tapse pilaren in een donkere kleur. Daarmee krijgt de rivier optisch meer ruimte. Voor de recreatievaart betekent dit dat er straks ook meer overzicht is. ‘Symmetrie en eenvoud zijn de basis van de nieuwe brug”, zegt Bosma. Daarnaast is er bij het ontwerp, in samenspraak met de IJswegencentrale, rekening gehouden met kluunvoorzieningen voor schaatsers. De gemeenten investeren samen € 500.000 in het project.

Tijdelijke omleidingsroute

Tijdens de werkzaamheden is de brug niet begaanbaar en wordt gemotoriseerd verkeer met borden omgeleid. De omleidingsroute is ongeveer 15 kilometer. Voor fietsers en wandelaars wordt een tijdelijke brug aangelegd, in de buurt van de huidige brug.