Nieuwe woningen in Wolvega hebben geen gas

Wolvega - Woningstichting Weststellingwerf start deze maand met de bouw van 30 nieuwe huurwoningen. Het gaat om woningen in de Willem Lodewijkstraat, de Johan Willem Frisostraat en de Sickengastraat in Wolvega.

Op dit terrein stonden 22 duplexwoningen en een oude MAVO. De 22 woningen die er stonden, waren 67 jaar oud en aan vervanging toe. Ze zijn inmiddels gesloopt, net als de oude MAVO. Hiervoor in de plaats komen 30 nieuwe huurwoningen: 9 woningen met 2 slaapkamers, 15 gezinswoningen met 3 slaapkamers en 6 levensloopbestendige woningen.

Nul-op-de-Meter

Deze week starten de bouwvoorbereidingen. Daarna wordt de fundering gemaakt. De opbouw van de woningen start op 11 februari. De nieuwe huurders krijgen de sleutel van hun nieuwe ‘Nul-op-de-Meter’-huis rond september 2019.

Wisselwoning

Sake Lageveen, directeur-bestuurder van de woningstichting: 'Eén van de oorspronkelijke bewoners woont tijdelijk in een zogenaamde ‘wisselwoning’. Deze bewoner verhuist straks mee naar een nieuwe woning. De anderen zijn inmiddels naar elders verhuisd. Er zijn erg veel belangstellenden voor de nieuwe woningen.'

‘All-electric’

De woningen krijgen een warmtepomp en zonnepanelen. Hierdoor worden het zogenaamde ‘Nul-op-de-meter’-woningen. Dat betekent dat huurders, bij ‘normaal’ gebruik, geen energielasten hebben. De woningen hebben geen gasaansluiting; het is ‘all electric’. Bewoners gaan elektrisch koken én hebben vloerwarming. 

De woningen worden gebouwd door Jorritsma Bouw uit Bolsward. De nieuwbouw kost in totaal 5,5 miljoen euro.