Petret van de Weke: Hoolties op Friese Alma Ata

Elsloo - Schaatsliefhebbers van destijds weten het zeker nog: de snelste tijden ter wereld werden geklokt op de ijsbaan van Alma Ata, ergens diep in de Russische Oeral, tegenwoordig Kazachstan. Maar Elsloo viel ook op.

Op het stilstaande zuivere water van de Stobbepoel ontstond bij strenge vorst een opmerkelijk snelle ijsvloer. De Elsloose ijsbaan in het fraaie natuurgebiedje aan de Haerweg verwierf daardoor de bijnaam ‘Friese Alma Ata’. Ondermeer de legendarische regionale crack Ike Nienhuis uit Makkinga (twee keer nationaal kampioene) was er snel, toen ze op 29 januari 1947 de gemeentelijke kampioenstitel greep.

Puur voor plezier

Jaap Prakken deed op de Stobbepoel bepaald niet een gooi naar recordtijden. De 72-jarige van de Peperstraat schaatste in januari 1979, veertig jaar geleden, nog puur voor zijn plezier. Maar wel op een eigenzinnige manier.

Sokken

Bij voorkeur had hij alleen sokken aan als hij zijn doorlopers onder bond. ‘Ik hebbe twie peer sokken antrokken, dan hej’ gien last van koolde voeten. Dat bin ik van jongs of wend’, aldus Prakken. Hij rijdt alleen op schoenen als er water op het ijs staat. Of hij vroeger wél voor de prijzen ging? ‘Vrogger kon ‘k wel aorig uut de voeten en ie verleren et niet zo gauw. Wel woj’ wat veurzichtiger, aj’ wat oolder wodden.’ Een paar keer heeft hij op noren gestaan, maar hij geeft toch de voorkeur aan zijn ‘hoolties’.