Geitefok wil meer toeristen naar Oldeberkoop

Oldeberkoop - De Geitefok in Oldeberkoop heeft begin december de mega I van de iconische 'I amsterdam'-letters ontvreemd uit de hoofdstad.

Met de presentatie tijdens de jaarwisseling probeert De Geitefok haar standpunt duidelijk te maken in de discussie over het verwijderen van de toeristische trekpleister op het Museumplein in Amsterdam. De letters zouden te individualistisch zijn, terwijl de stad divers en solidair wil zijn. Ook zou de slogan de stad reduceren tot een achtergrond bij een marketingverhaal.

'Niet druk maken'

‘Typisch weer iets dat speelt in de Randstad. In Oldeberkoop maken wij ons niet druk over zulke zinloze dingen en is diversiteit en solidariteit de normaalste zaak van de wereld’, aldus voorzitter Jan-Bart Hof van De Geitefok. Met het ontvreemden van de metershoge I wil de oudejaarsvereniging een statement maken. Waar Amsterdam zegt te verdrinken in de toeristen, zou Oldeberkoop blij zijn met wat meer toerisme in het dorp.

De I is volgens hem een mooi begin om toe te werken naar een metershoge ‘I Am Oldeberkoop’ op de Doevekamp. ‘Het puntje staat al op de i, nu de rest nog. Of dit er echt van gaat komen blijft natuurlijk de vraag. Maar laten we eerlijk zijn: een dorp als Oldeberkoop met haar inwoners heeft geen letters nodig. Wij promoten onszelf wel door te zijn wie we zijn: vriendelijk en gastvrij.’ Opvallend dat na Oosterstreek ook Oldeberkoop met het merkteken van Amsterdam bezig was.

Andere stunts

In Elsloo staat een rollator van vier meter hoog. Deze is door de oudjaarsploeg Vesuvius uit Landgraaf gehaald. Het bouwwerk stond voor het hoofdkantoor van zorginstelling Meandergroep. De stunt is een verwijzing naar de vergrijzing en de afnemende zorg voor ouderen in het dorp. Elsloo telt 70 mensen boven de 65 jaar. In de nacht van 17 op 18 december hebben zes leden van de club de reuzenrollator van 700 kilo deels uit elkaar geschroefd en op een oplegger geladen. 

Oudejaarsploeg 'Nachtdravers' in Donkerbroek protesteerde ludiek met borden tegen de verkeersoverlast op de Hereweg als gevolg van de verdubbeling van de N381.Oudejaarsvereniging De Oliebol uit Vledder had een Spinosaurus en T-rex ontvreemd uit de voortuin van Dinoland in Zwolle.De dino’s, gefabriceerd op de Filipijnen, zouden samen 10.000 à 15.000 euro waard zijn. In Zwolle vonden ze de stunt dan ook niet grappig. De Oliebol wilde zo aandacht vragen voor het uitbreidingsplan Vledder-Noord, dat zelfs na tientallen jaren praten maar niet van de grond wil komen.