Kijk op jouw wereld
Door Willem Jan van de Wetering

Adopteer een Bikkel

De Bart de Graaf Foundation organiseerde pas geleden een lunch voor ondernemers bij restaurant Kiewiet in Dedemsvaart. De stichting is opgericht door Mirjam de Graaf, de zus van Bart. Bart is oprichten van BNN en bekend van het tv programma Bart is Boos. Deze stichting helpt jonge mensen met een lichamelijke beperking, die een eigen bedrijf op willen richten.

De lunch was een. Mirjam en tv presentatrice Esther Duller, legden uit wat de bedoeling was en lieten voorbeelden zien van succesvolle ondernemingen die gestart zijn door lichamelijk gehandicapte startende ondernemers.  Verschillende bedrijven lieten weten dat ze graag een Bikkel, zoals Bart deze mensen noemde, wilde adopteren. Zo kwamen afgelopen week een groot aantal ondernemers uit heel het land bijeen om de pitch van de Bikkels aan te horen.

De Jonge mensen, die ondernemer willen worden, waren natuurlijk bloednerveus. Ze hadden een businessplan gemaakt en moesten in 5 minuten de aanwezige ondernemers overtuigen van hun aanpak. Die ondernemers dienen dan geld beschikbaar te stellen en bereid te zijn deze Bikkels te coachen. Want het ondernemerschap is hen nog vreemd. En als je dan zomaar geld krijgt, dan kan het mis gaan. De Bart de Graaf Foundation regelt het natuurlijk zo dat het geld niet in één keer op een rekening komt, maar dat dit gefaseerd gebeurd. De ondernemers gaan dan, met de Bikkels kijken wat de juiste aanpak is om tot een succes te komen.

Een aantal ondernemers uit onze gemeente heeft een Bikkel gekozen. Het opvolgende gesprek was positief en zo kwamen er een aantal koppelingen tot stand. Leuk ook dat er Bikkels uit onze regio waren. Zij krijgen nu de unieke kans om hun droom waar te maken. In plaats van een baantje waar je als gehandicapte maar blij mee moet zijn, starten zij hun eigen onderneming. Wat een geweldig initiatief. Wat vreemd dat de overheid dit niet steunt. Politiek is blijkbaar wat anders als ondernemen.