Lezing ‘In het voetspoor van Linnaeus’

Appelscha - In het voetspoor van Linnaeus is de bijzondere lezing op donderdag 15 november in Buitencentrum Drents-Friese Wold. Natuurschrijver en spoorzoeker Aaldrik Pot neemt iedereen mee in de mooiste verhalen, avonturen en ontdekkingen van natuurschrijvers in de afgelopen 300 jaar.

Hij zal daarbij ook fragmenten uit zijn eigen boek De onsterfelijke nachtegalen gebruiken: natuurschrijvers hebben namelijk altijd wel iemand die hen inspireerde of zelfs aan de hand nam.

Aaldrik Pot (1973) groeide op in Delfzijl en ontdekte de natuur tussen de chemische industrie, kranen en havenloodsen. Twaalf jaar geleden verhuisde hij naar de hogere zandgronden in Norg. Hij werd er boswachter voor Staatsbosbeheer en werkt nu bij dezelfde organisatie als adviseur natuur & landschap. Daarnaast is Aaldrik natuurschrijver en werkt onder meer voor het Friesch Dagblad, Staatsbosbeheermagazine en Noorderland. Diersporen spelen een belangrijke rol in zijn werk. Begin dit jaar verscheen zijn natuurdagboek De onsterfelijke nachtegalen bij Uitgeverij kleine Uil.

Begin 2018 verscheen een natuurdagboek in briefvorm waaraan Barbara de Beaufort en Aaldrik Pot tot eind november werkten. In dat dagboek verkennen ze een jaar lang de natuur in hun 'achtertuin' en merkten ze hoe een simpele vraag over het gemis van bepaalde vogelgeluiden tijdelijk met de briefwisseling aan de haal gaat.

Al zijn de avonturen in hun bestaan wat minder groots en meeslepend als die van bijvoorbeeld Alexander von Humboldt, ook in hun achtertuinen bleek weer dat verdieping in de natuur vaak leidt tot veel plezier, verwondering en vooral ook weer nieuwe vragen. Ze bleven steeds nieuwsgierig hoe bepaalde diersoorten hun leven leiden, maar hadden ook veel vragen (en soms een antwoord) over hoe zij ons als mensen verhouden ten opzichte van andere wezens.

Informatie

De lezing is van 19.45 tot 22.00 uur in het Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, bij Appelscha. Kosten: € 5,00 voor volwassenen. Aanmelden: 0516-464020 of drentsfriesewold@staatsbosbeheer.nl