Petret van de Weke: Muziekfestival trekt vol Lindenoord

Wolvega - Begin november in 1983 werd in sporthal Lindenoord in Wolvega voor de eerste keer een Weststellingwerfs muziekfestival gehouden.

Zo’n 500 touwschouwers omzoomden het muzikale werkterrein waarop 250 muzikanten en showbandleden zorgden voor een indrukwekkende muzikale avond. Muzikanten van de vier korpsen die de gemeente toen rijk was. Dat betroffen Euphonia en de Harmonie uit Wolvega, De Woudklank uit Noordwolde en Crescendo uit Steggerda. Ze zorgden voor een prima presentatie. In de finale kwamen ze met alle deelnemers in actie. Burgemeester Jan Schurer tekende voor de opening van het geheel.

Wervelende acht minuten

De Woudklank beschikte in Wolvega over het meest complete geheel. Met name de wervelende acht minuten durende show van drumband en majorettes boeide het publiek. Onder leiding van Cees Leerling en instructrice Ineke van Dam waren er in dat onderdeel de nodige extra-uren studie gestopt en dat wierp duidelijk zijn vruchten af. Ook de minirettes ontbraken niet bij het Noordwoldiger korps.

Geen toeval

Muzikaal gezien gooide volgens de kenners Euphonia erg hoge ogen. De vijfde plaats van het Wolvegaster korps tijdens Nederlandse brassbandkampioenschappen eerder dat jaar in Dronten bleek geen toeval. ‘Regisseur van de avond’ was Sietse Bouma en Titus de Boer voorzag de avond van deskundig commentaar.

Omdat het muziekfestival in de sporthal (die toen nog gesitueerd was achter Huize Lindenoord, bij het drafcentrum) zo’n succes was, werd meteen besloten het het jaar erop ook te houden. Dat ging dan plaatsvinden in sporthal De Duker in Noordwolde.