Petret van de Weke: Sociale werkplaats opent de deuren

Wolvega - De sociale werkvoorziening is volop in discussie. Hier en daar wordt weer geroepen om de oude ‘sociale werkplaats’. In Wolvega ligt daarvan nog de nodige historie.

Nu vijftig jaar geleden, in 1968 dus, werd een prachtige sociale werkplaats gebouwd aan de Heerenveenseweg, op de hoek met de Lijsterstraat. Het is het pand waarin later modezaak Passenheim onderdak vond, dat later drastisch werd verbouwd. Op zijn beurt is dat complex recentelijk weer ingrijpend verbouwd om onderdak te bieden aan Zorggroep de Stellingwerven. De zorggroep realiseerde tien appartementen in het voorste gedeelte van Passenheim.

Omdat het onderkomen voor de sociale werkvoorziening aan de Heerenveenseweg te klein werd, volgde nieuwbouw onder de naam Frisax op het bedrijventerrein nabij Home Center. De straatnaam herinnert daar nog aan. De sociale werkplaats in Wolvega had altijd een opvallend grote afdeling rotanbewerking.

Er werden stoelen van hoogwaardige kwaliteit gemaakt. Heel wat oudere Noordwoldigers die in de stoelenfabriek het tempo niet meer konden bijbenen, werden in de zeventiger en tachtiger jaren heel soepel ‘afgekeurd’ en konden vervolgens hun vakmanschap zonder werkdruk in Wolvega uitoefenen.