Twan Huys reikt cameraman Ruurd Jelle van der Leij award uit

Nijeholtpade - De documentaire 'Wad: Overleven op de grens van water en land' heeft de Kristallen Film-status behaald. Woensdagavond reikte presentator Twan Huys in de live tv-uitzending van RTL Late Night de Kristallen Film award uit aan cameraman Ruurd Jelle van der Leij.

In het eerste weekend dat de Nederlandse documentaire over het beschermde waddengebied in première ging, trok de film meer dan 10.000 bezoekers. De Kristallen Film is een initiatief van het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds. 'Wad: Overleven op de grens van water en land' is de zesde documentaire dit jaar die bekroond werd met een Kristallen Film award.

Film belicht het ecosysteem

Wad is de eerste Nederlandse natuurfilm over het waddengebied, het enige Nederlandse natuurgebied met de Unesco Werelderfgoed status. Regisseur Ruben Smit en zijn crew registreren dit unieke Nederlandse natuurgebied en al zijn natuurfenomenen onder- en bovenwater, in elk jaargetijde. De film belicht het ecosysteem; van de kleine kiezelwieren onderaan de voedselketen tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond, het grootste roofdier van het wad. Met de nieuwste filmtechnieken, time-lapse, drones, microfotografie en onderwatercamera’s is de waddennatuur vanuit alle perspectieven in beeld gebracht. Wad draait momenteel in 93 filmtheaters.