Petret van de Weke: Oosterwijk: ‘Oldeberkoop krijgt mooiste sportpark’

Oldeberberkoop - De sneeuw was ver te zoeken, toen vijftig jaar geleden burgemeester Tieme Oosterwijk door de Geitefok van Oldeberkoop naar het sportcomplex werd gereden om de nieuwe sportvelden te openen.

De arreslee was daarom voorzien van wieltjes, en de vrijgezelle leden van de oudejaarsvereniging namen de plaats van de paarden in. Een feestelijke dag voor Oldeberkoop, noemde de burgemeester het. Want het dorp kreeg in zijn ogen het mooiste sportpark van de gemeente.

Beroepsbedelaar

Twee voetbalvelden, een apart korfbalveld, een oefenhoek en een goed parkeerterrein werden aangelegd. Als daar de vurige wens van een goede kleedgelegenheid en een clublokaal bij op worden geteld, staat de teller op 700.000 gulden. Dat kan niet uit de eigen gemeentelijke portemonnee. Daarvoor moet het gemeentebestuur steeds weer op pad, waardoor B en W soms fungeren als beroepsbedelaars. Ook van de bevolking wordt een bijdrage gevraagd. Van de hoogte daarvan (9.000 gulden) is het dorp wel wat geschrokken, zo betoogde Plaatselijke Belang-voorzitter Rients van Terwisga. Alle sprekers op het openingsfeest kwamen trouw met een gevulde envelop, die dankbaar in ontvangst werd genomen door de “curator” van de sportstichting, Albert Krol.

Uitwisselingsbezoek

Direct na de opening speelde het Weststellingwerfs korfbaltwaalftal een wedstrijd tegen WK uit Jubbega. De Jubbegasters wonnen met 8-2. Op zondagmorgen speelden de voetballers van Sport Vereent in het kader van een uitwisselingsbezoek een wedstrijd tegen het Duitse Mehring, waarmee een vriendschapsband bestaat. De gasten wonnen met 6-0. ‘s Middags stroomde het hoofdveld vol met toeschouwers, toen het eerste team van Sport Vereent was versterkt met een legendarische gastspeler: Abe Lenstra. Die scoorde weliswaar voor de thuisclub, maar daar stonden zes treffers van het Noordwolder Olyphia tegenover. Maar de Oldeberkoper vreugde over het nieuwe sportpark was er niet minder om.