Nobilis houdt Dag van Prentkunst

Fochteloo - Stichting Nobilis houdt zaterdag 6 oktober de vierde editie van de Dag van de Prentkunst.

In dorpshuis Et Legien en in haar eigen centrum van Prentkunst in Fochteloo is dan van 10.30 tot 17.00 uur een afwisselend programma.

Bonte stoet kunstenaars toont werk

De organisatie is dit jaar in handen van de bestuursleden Beint Koopstra, Rinnie Veenstra en Peter O. Gerrits, die bijgestaan worden door alle vrijwilligers van Nobilis. In het dorpshuis toont een bonte stoet van kunstenaars nieuw werk: Reinder Homan uit Bakhuizen met zijn etsen, Sietske Bosma uit Groningen met haar prenten in een gemengde techniek, Willy van der Duyn met meerkleurenhoutsneden, Wijke van der Bij (Grou) met prenten waar bijzondere bouwwerken in Friesland een rol spelen, Jan Erik Wedholm (Groningen) met kleurrijke landschapsprenten, Tim Blaauw (Groningen) met prenten waarbij treinen in beeld komen en uit Oosterwolde komt Anne Brouwer, die lid is van Holt.

Holt is de organisatie van grafici die in de techniek van hoogdruk werken en zij vieren dit jaar een bijzonder jubileum met drie tentoonstellingen in Noord Nederland en met een fraaie doos met 22 prenten.

Marjolein Terwindt-Wetterauw uit Oostwold met haar vrolijke prenten met kippen, Titia Beukema (Haren) komt met meerkleurenhoutsneden. De Braziliaanse kunstenares Carolina Alcantara toont haar moderne werk, terwijl Cees Elzinga uit Oudeschoot bijzondere zwart-wit houtsneden presenteert. Twee kunstenaars demonstreren hun techniek: Roel Dragstra uit Drachten laat zien hoe hij monoprints maakt en Peter O. Gerrits vertelt over de techniek van de zeefdruk.

Grote namen

Bijzonder is dat zeker drie stands bemand worden door verkopers van prenten. Het is dit jaar gelukt een unieke collectie prenten naar Fochteloo te halen: werk van Käthe Kollwitz, Jongkind, Manet, Renoir, Willem Witsen, Mathijs Maris, Seymour Haden, maar ook werk van de Groninger Ploeg-kunstenaars Jan Wiegers, Johan Dijkstra. Verder werk van Dirk van Gelder, Marius Bauwer, Nicolaas Berghem en Berthe Morissot. De Stichting Nobilis zelf verkoopt er dubbele kunstboeken, maar ook dubbele kleine prenten.

Japans papier

Bijzonder is de stand die bemand wordt door Roelof Dragt uit Oldeberkoop, die voor Nobilis Japans handgemaakt papier verkoopt uit het atelier van Toon Wegner. Wegner kocht papier samen met Maurits Escher.

Ruildag Exlibris

De Nederlandse organisatie Exlibriswereld komt ook naar Fochteloo en houdt er op 6 oktober haar ruildag. Zij organiseren voor het publiek een tombola.

Lezingen

Om 13.00 uur houdt Pieter Jonker een lezing met een nieuwe powerpointpresentatie over de Amsterdamse graficus Jan Battermann (1909-1999) onder de titel ‘In de schaduw van Cobra.’ In 1999 kocht hij delen uit de ateliernalatenschap van Battermann, die hij later onderbracht in de collecties van de Stichting Nobilis. Vorig jaar werd nog werk uit het atelier van Battermann door Alma Evenhuis uit Oosterwijk uit de Rhebergen-van der Zee-collectie. Jonker kocht op een veiling in Haarlem ook nog een collectie bijzondere kleurvarianten van werk van Battermann. Doubletten uit die collectie worden direct aansluitend op de lezing voor kleine prijzen verkocht.

Om 14.15 uur verzorgt Jonker een tweede lezing, over leven en werk van Toon Wegner (1926-2010). Naar nu pas bekend wordt gemaakt is Nobilis erfgenaam geworden van Diana Court uit Orvelte, de weduwe van Toon Wegner, die eind april dit jaar op bijna 93-jarige leeftijd overleed. Zij liet de inhoud van het hele atelier na, bestaande uit prenten, tekeningen, schilderijen, boeken en archiefmaterialen. De Stichting Nobilis verwierf ook het beeldrecht op het werk van Toon Wegner. Sinds 2012 schonk mevrouw Court jaarlijks al veel werk aan de Stichting Nobilis.

Veiling

Om 15.15 uur is er een bijzondere veiling onder leiding van de specialist en veilingmeester M.J.A.M. Schalkwijk uit Uithoorn. Het belooft zeker vuurwerk te worden, want er wordt o.a. werk geveild van Jan Mankes, Johannes Mulders, Toon Wegner, Ank Spronk-Feenstra, Joost Schmidt, Henk Hester en vele anderen. Er worden ook mappen met prenten geveild. Opmerkelijk zijn de lage inzet-prijzen. De opbrengst komt na aftrek van de kosten ten goede aan Nobilis. Als afsluiting is er, net als vorig jaar, een prenten-diner in restaurant Het Witte Huis, waar opgave voor nodig is bij de Stichting Nobilis.

Opening tentoonstelling

Om 11.00 uur opent de nieuwe tentoonstelling in het centrum van prentkunst ‘Met open blik’ kleurenhoutsneden, blokboeken en exlibris van Antje Veldstra uit Groningen. De Stichting Nobilis presenteert dan ook haar nieuwe boek ‘Antje Veldstra. Met open blik’, waarvan het eerste exemplaar wordt aangeboden aan Prof. dr. Goffe Jensma. De tentoonstelling wordt geopend met een lezing over haar werk door de heer Ben Remkes, vroeger lector aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht en in het noorden des lands vooral ook bekend van het Ben Remkes Cultuurfonds.

Antje Veldstra demonstreert de hele middag het drukken van haar prenten op haar eigen pers, die in het centrum staat. Op zondag 21 oktober geeft ze in Fochteloo een workshop meerkleurenhoutsneden van 10.00- 17.00 uur. Er zijn nog enkele plaatsen vrij, kosten € 60 all in.