Ensemble speelt Bach in kerk Oldeberkoop

Oldeberkoop - Sopraan Johannette Zomer en hoboïste Nienke van der Meulen treden zaterdag 22 september op in de Bonifatiuskerk van Oldeberkoop. Zij worden begeleid door Johannette Zomers ensemble Tulipa Consort. Hun concert ‘Eternal Bach’ is een bloemlezing uit Bachs mooiste werken voor sopraan en hobo.

De Nederlandse sopraan Johannette Zomer begon in 1990 haar zangopleiding bij Charles van Tassel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Zij komt uit een muzikale familie, speelde dwarsfluit en trad bij wijze van hobby op in diverse ensembles. Directe aanleiding tot een professionele zangcarrière was een soloptreden bij het koor waar zij zong. Een professionele zangeres kwam toen op haar af en raadde haar met klem aan voor te zingen bij conservatoria. In 1997 behaalde Johannette haar diploma Uitvoerend Musicus. Zij treedt sindsdien op met belangrijke orkesten en met barokspecialisten zoals Ton Koopman en René Jacobs.

Johannettes voorkeur gaat uit naar de barok. Al vroeg was zij dol op muziek van J. S. Bach, waarover zij zegt: ‘De muzikale taal van J.S. Bach was voor mij echt een ‘eye-opener’. Bij zijn muziek voelde ik me meteen thuis, ook al wist ik toen nog nauwelijks wat zingen was. Bach schrijft zo organisch, het voelde voor mij als het spreken van een vreemde taal, die ik onbewust al kende, mijn muzikale moedertaal. Daarom is Bach voor mij ook zo intuïtief te zingen.’

In 2013 richtte zij haar eigen ensemble op, het Tulipa Consort, om met haar het repertoire uit de 17e en vroeg 18e eeuw te onderzoeken en dat met verve uit te voeren. In Oldeberkoop treedt Johannette op met Tulipa Consort en met Nienke van der Meulen, barokhobo. Nienke van der Meulen speelde in topbarokorkesten over de hele wereld en maakt deel uit van Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman.

De aanvang is om 20.00 uur.