Bekijk video van première: Aida oogst veel lof in Spanga

Spanga -In aanwezigheid van diverse hoogwaardigheidsbekleders ging dinsdagavond in Spanga de opera Aida in première.

De bezoekers waren onder de indruk van het muzikale spektakel. Het was warm in de tent, maar dat temperde het enthousiasme van de acteurs en de toeschouwers niet.

Veel genodigden van de gemeente

De gemeente Weststellingwerf had meer dan 100 mensen voor de première uitgenodigd. Burgemeester André van de Nadort trad voor hen als gastheer op. Zijn collega's uit Ooststellingwerf (Harry Oosterman), Opsterland (Ellen van Selm) en Steenwijkerland (Rob Bats) waren ook van de partij, net als talrijke raadsleden.

Aida verhuist naar Malta

Aida wordt niet alleen in een tent in de weilanden van Spanga opgevoerd. In september verhuist Opera Spanga naar het historische centrum van Valletta op Malta. Die stad is naast Leeuwarden ook culturele hoofdstad van Europa. In Valletta wordt in een openluchttheater gespeeld. Maltesers werken ook in Spanga aan de hedendaagse uitvoering van Aida mee.

De tekst gaat verder na de video.

Tragisch verhaal

In Giuseppe Verdi’s meesterwerk strijden liefde en oorlog om voorrang. Het tragische verhaal vraagt - net als ten tijde van de wereldpremière (1871) -om bewustwording. Verdi schreef dit werk met een duidelijke roep om vrede. Onder regie van Corina van Eijk is Aida een multimedia-opera geworden. Het decor bestaat uit drie videoschermen die verschillende werkelijkheden in elkaar laten overlopen.

De overige voorstellingen in Spanga zijn op 26, 28 en 31 juli en op 2, 4, 7, 9, 11 en 13 augustus.