Titi Zaadnoordijk hangt haar vis te drogen

Scherpenzeel - 'Visvrouwen en kabeljauw' is de titel van de nieuwe ateliertentoonstelling van Titi Zaadnoordijk. Het thema is visserij en de strijd om het bestaan.

Zaadnoordijk maakte o.a. vismannen gedrukt op oude zeekaarten, getekende portretten van vissersvrouwen, een heleboel haring die te drogen hangt en veel klederdracht. Slappe lichamen knipte ze uit zelfgebreide truien. Aan de waslijn hangt wit ondergoed met geborduurde mannen en vrouwenlijven.

Voor haar waslijn gebruikte de kunstenares geen nieuwe hemden maar gedragen exemplaren, soms zelfs zo dat de gaten er in zijn gevallen. Schoongewassen maar een afdruk van de bezwete lichamen van de harde werkers achtergebleven in het witte katoen en door Zaadnoordijk geborduurd.

Waterkaarten

De slappe lijven zijn geknipt uit gebruikte truien, niet nieuw maar al gedragen en afgedankt. Dit geldt ook voor hun achterkant van bedrukte katoenen stoffen. De waterkaarten, door Zaadnoordijk bedrukt met vismannen, in aanbidding, dan wel gevangen in een vissenlijf, vertonen de sporen van de vorige gebruikers.

Ook in de tekeningen zitten meerdere betekenislagen. Zaadnoordijk tekent de vrouwen met krijt, potlood of Oost-Indische inkt en voegt vervolgens met naald en draad vissen toe.

Onderliggend thema is (de strijd om) het bestaan, het harde werken, een passie die ook een noodzaak kan zijn of een gevangenis.

Op 22 juli is de officiële opening van 'Visvrouwen en kabeljauw' om 15.00 uurop Voetpad 69 in Scherpenzeel. Zaadnoordijk draagt dan voor uit eigen werk. Een deel van de geborduurde was hangt te drogen bij Opera Spanga. De tentoonstelling duurt t/m 14 augustus.

www.titi.nl