NiekHoort
Door Niek van der Oord

Geringe animo voor moordzaak

De belangstelling voor de rechtzaak waarbij een Oosterwoldenaar vorige week terechtstond voor de moord op Tehvid Huzejrovic was erg klein.

Donderdag telde ik twee mensen op de publieke tribune. Ook van de zijde van de media was de animo gering. Bij aanvang van de zitting zaten alleen mijn collega van de Leeuwarder Courant en ik achter de perstafel. Dat was in het verleden heel anders met moordzaken die ik beroepshalve bijwoonde. Er valt wat dat betreft een triest rijtje te maken met de levensdelicten waarbij slachtoffers of daders uit de Stellingwerven betrokken waren.

Een van mijn eerste zaken was de babymoord in Appelscha. De dader kwam uit Waskemeer. De zittingen trokken volle zalen en de landelijke media kwamen er op af. Verder roep ik in herinnering de moorden op Marijke Heijltjes en Henk Eker in Oosterwolde, die van Tessa Klaver uit Donkerbroek (in Groningen gepleegd), Marinus Ooms in Haulerwijk, Ida Klijnstra in De Blesse en Fokko Werkman in Haule. Telkens was er voor de zittingen (zowel voor de rechtbank als in hoger beroep voor het Hof) veel belangstelling.

Waarom deze keer niet als het slachtoffer Tehvid Huzejrovic heet? Een Bosniër wiens handel en wandel niet onomstreden was. Misschien is het de combinatie van een buitenlander en zijn reputatie die maken dat niemand ter nagedachtenis van hem op de publieke tribune zat.

Tijdens de zitting werd duidelijk dat zijn familie in Bosnië te kennen heeft gegeven dat zij niet van het zogeheten spreekrecht gebruik wilde maken. Ook hoefden zij niet te worden geïnformeerd wanneer de zitting zou plaatsvinden. Eigenlijk wilden zij in het geheel niet worden geïnformeerd.

Ook de van moord verdachte Oosterwoldenaar kon niet rekenen op veel steun. Hij heeft acht kinderen. Er zat er niet eentje in de rechtszaal. Alle banden zijn verbroken. De lege zaal maakte de zitting extra triest.

De zitting gaf ook een inkijkje in de schimmige drugsscene van Oosterwolde. In het pand waar de moord plaatsvond, kwamen geregeld drugsgebruikers en handelaren. Ik weet nu in elk geval dat een bolletje wit en een bolletje bruin jargon is voor de harddrugs heroïne en cocaïne.

Het is ook een wereld waar wapens voorkomen. Al eerder werd Henk Eker in Oosterwolde het slachtoffer van een ripdeal. Hij werd doodgeschoten. Tehvid Huzejrovic werd eveneens het slachtoffer van kogels. In zijn woning lagen zelfs drie pistolen.

Bij alle ellende en verdriet rond de moordzaken die ik beroepshalve heb verslagen, is het pluspunt dat ze bijna allemaal zijn opgelost en dat de daders hun verdiende straffen niet zijn ontlopen. Er staan er nog twee open; eigenlijk drie, maar de moord op Henk Eker wordt hoogstwaarschijnlijk nooit meer opgelost. Twee verdachten zijn tot twee keer toe vrijgesproken en de ex-hoofdverdachte is later bij een ripdeal zelf vermoord.

De twee zaken waarvan de nabestaanden nog altijd van harte hopen op een doorbraak zijn de moord op Ida Klijnstra (in 2008 doodgeschoten toen zij thuis in De Blesse op haar pas geboren kleindochter paste) en die op Fokko Werkman uit Haule. De kroegbaas werd in 2003 met een houten parasolstok van het leven beroofd. De politie is er van overtuigd dat de dader binnen een straal van 10 kilometer rond het café woonde.

Elke vijf jaar schrijf ik een groot verhaal over deze moord in de hoop dat er ooit iemand zijn mond open doet. In september van dit jaar zal ik voor de derde keer een pagina wijden aan de zaak Werkman.

Wat zou het mooi zijn als dit misdrijf eindelijk wordt opgelost. En dan ben ik er van overtuigd dat bij berechting van de dader de publieke tribune vol zit.