Wildlands Backstage
Door Hanneke Wijshake

Blij met zwembandjes

De zomer is vroeg aangebroken dit jaar. Het prachtige weer zorgt natuurlijk voor veel drukte bij de sportscholen. Daar worden namelijk nog snel de overtollige pondjes vet weggewerkt en het lijf weer bikini-proof gemaakt.

 En terwijl iedereen zich drukt lijkt te maken over zijn of haar vetrolletjes dansen de nijlpaarden in Serenga onbeschaamd door het water!

Voor deze dieren is een flinke laag vet namelijk niet alleen een handige reserve voor slechte tijden,  maar het zorgt er ook voor het  nijlpaard zich lichtvoetig door het water kan bewegen. Op land kan een gewicht van zo’n 2000 kilo een belemmering zijn, maar in het water werkt de vetlaag als een soort zwembandje. Vet weegt namelijk minder dan water. Het feit dat we deze ballerina-moves van nijlpaarden onder water kunnen bekijken, is uniek voor Nederland.

Om te zorgen dat de bezoekers deze dieren ook goed kunnen bekijken, maken duikers het verblijf regelmatig poep en zand-vrij met een grote ‘stofzuiger’. Ook worden dan de ramen gewassen.

En naast het gemak van de vetrolletjes, hebben nijlpaarden nog iets bijzonders! Als nijlpaarden in de zon roze/rood verkleuren is dat niet omdat ze verbranden. Om te voorkomen dat de huid in de zon uitdroogt en verbrand scheiden nijlpaarden via de huid een soort roodgekleurde zonnebrandcrème uit. Handig!