Wildlands Backstage
Door Hanneke Wijshake

Tweestryd: een mijn met een echte missie!

Sinds eind maart heeft Wildlands er een nieuwe attractie bij. De opening werd verricht door Nederlands bekendste vlogger Enzo Knol. Hij maakte samen met directeur Frankwin van Beers en prijswinnende abonnementhouders de allereerste officiële rit.

Tweestryd is namelijk een duellerende achtbaan, waarbij de rode trein tegen de blauwe trein racet! In dit nieuwe gebied zitten geen dieren. Daarnaast is Tweestryd één van de stilste achtbanen in de wereld, onder ander door het gebruik van softwheels.   

Het verhaal achter deze uitbreiding is als volgt: zo’n veertig jaar geleden werd de steenkolenmijn gesloten na een heftige strijd tussen de werknemers van de mijn en de inwoners van Serenga. Aan de ene kant ging werk en daardoor inkomsten verloren, aan de andere kant had de natuur en de landbouwgrond nu kans om te herstellen. Op het terrein rondom de attractie zie je hier de elementen ook van terug: oude krantenartikelen, oude mijnwagens en gereedschappen, maar ook de herstelde natuur en het idee er een toeristische trekpleister van te maken. Want om werkgelegenheid terug te brengen, is het oude spoor hersteld om bezoekers te laten strijden voor het goede doel.

ActionAid

Wildlands heeft ook echt de samenwerking gezocht met ActionAid uit Amsterdam. Zij zetten zich met diverse projecten in voor mensen uit ontwikkelingslanden. Aan beide treinen in Wildlands is een project van ActionAid gekoppeld, waarvoor bij winst punten gescoord worden. Zo is ‘team’ blauw gekoppeld aan eerlijke mijnbouw: voor onderzoek naar vervuiling, het geven van rechtsbijstand en het vechten voor compensatie voor bewoners. Door de inzet van ActionAid onderhandelen mijnwerkers in Zuid-Afrika inmiddels voor een beter loon en wordt zelfs de mijnbouwwetgeving aangescherpt. De rode trein haalt het geld binnen voor duurzame landbouw: ActionAid helpt boerinnen in deze gebieden zich te organiseren in bonden zodat ze samen zijn en sterker staan in het opeisen van hun rechten mbt landbouwgrond. Het project dat over een jaar de meeste punten heeft verzameld, kan rekenen op 25.000 euro, die uit het ‘Wildlands Natuur & Educatiefonds’ komt.

De achtbaan zorgt dus niet alleen voor extra vermaak, je zorgt als bezoeker ook echt voor de natuur! Het is niet de hoogste, engste of spectaculairste achtbaan (wel de langste in het duellerende soort!), maar één waar je met de hele familie in kunt racen.