SDW als grootste partij door raad als formatieleider gepasseerd

Wolvega - De eerste aanzet om te komen tot een nieuw college was donderdagavond voor Sociaal Duurzaam Weststellingwerf (SDW) geen prettige. De grootste partij werd door de meeste andere fracties niet gezien als de logische leider bij de onderhandelingen.

De VVD gaat nu de eerste informerende ronde langs alles fracties houden.

'SDW grote verliezer verkiezingen'

Volgens VVD’er Roelof Theun Hoen had hij signalen uit de samenleving gekregen dat van de VVD verwacht werd dat die partij de leiding neemt. Bovendien vond hij de SDW de grote verliezer van de verkiezingen. Hij telde namelijk de resultaten van de drie partijen op, die nu zijn opgegaan in SDW, en vergeleek dat met vier jaar gelden. ‘Bijna 1100 stemmen minder bij een hogere opkomst, de VVD heeft 231 stemmen gewonnen.’ SDW-voorman Sippe Bron vond die vergelijking niet terecht ‘omdat we een nieuwe partij zijn, en de grootste’. ‘Jammer dat de keuze gemaakt wordt voor de VVD, succes, we willen wel al eerste op gesprek komen.’

'VVD morele winnaar verkiezingen'

Ook CDA, D66, Weststellingwerfs Belang vonden dat de VVD het voortouw moest nemen. SDW hield aanvankelijk vast aan een eerste gespreksronde door SDW en VVD samen. Hans Visser, de beoogd fractievoorzitter van het CDA voelde daar helemaal niets voor, dan maar met z’n drieën. Maar liever alleen de VVD. Visser riep de VVD namelijk ook uit tot morele winnaar van de verkiezingen. Volgens hem is het beoogde effect van de vorming van de nieuwe partij SDW uitgebleven. VVD’er Roelof Theun verklaarde daarop snel dat men daar uiteraard de verantwoordelijk wilde nemen als die leidende rol in de collegevorming gevraagd zou worden.

Schorsing

De eerste impasse was daarmee een feit en na een half uur praten ook de eerste schorsing. Het enige waarover alle fracties het tot dan eens waren, was dat er een breed gedragen en stabiel college moet komen. Dan moet haast wel een college zijn van SDW, VVD en CDA. Na de schorsing accepteerde SDW met tegenzin dat men nu als eerste op gesprek gaat bij de VVD. ‘Een enerverende aftrap’, zo vatte SDW-voorman Cor Trompetter de bijeenkomst samen. Het was het eerste en vermoedelijk laatste moment in dit proces dat hij de leiding had.