Verkiezingsuitslag: SDW en VVD krijgen vijf zetels (+ video's)

Wolvega - SDW is de grootste partij in Weststellingwerf, op de voet gevolgd door de VVD. Het opkomstpercentage bij de gemeenteraadsverkiezingen was 55,08%.

SDW kreeg bij de gemeenteraadsverkiezingen 2546 stemmen, goed voor vijf zetels. De VVD volgt met 2472 stemmen, wat ook vijf zetels oplevert. Het CDA kwam uit op 2179 stemmen en krijgt vier zetels, GroenLinks (1280) heeft twee zetels, evenals WeststellingwerfsBelang (1175 stemmen) en Blijf Stellingwarfs (1013). D66 krijgt voor de 622 stemmen 1 zetel.

Burgemeester Andre van de Nadort durfde zich na de sluiting van de stembureaus nog niet aan een prognose te wagen. 'Er is geen peil op te trekken. Er zijn al wat exit-polls, maar dat is in de grote steden, ook studentensteden. Daar is het beeld meestal wat anders.' Van de Nadort trok vandaag langs alle 23 stembureaus in 'zijn' gemeente. 'Er heerste een goede sfeer op de stembureaus. Er zijn geen incidenten geweest. Ik had het idee dat de opkomst in de ochtend en in het begin van de middag wat lager was dan vier jaar geleden en dan vorig jaar tijdens de Tweede Kamerverkiezigen.'

Onder meer in woonzorgcentrum Lyclama Stins in Wolvega waren vrijwilligers druk bezig de stemmen te tellen. In het dorpscentrum in De Blesse was Annelies Mars-Smit de laatste kiezer. Daarna werd de stembus geledigd in bijzijn van de stembureau leden en de tellers, waarna de telling begon.