Wildlands Backstage
Door Hanneke Wijshake

Olifanten op komst!

Wildlands maakt zich op voor de geboorte van niet één, maar wel twee olifantjes! De olifanten in Wildlands zijn Aziatische olifanten en zij leven in Jungola.

Op dit moment bestaat de kudde uit drie volwassen dames, een volwassen man en vier jongere stiertjes, waarvan twee nog bij de kudde staan. Een jong olifantje wordt ook wel een kalf genoemd. De draagtijd is 18 tot 22 maanden.

Een olifantenkudde is een hecht team, want als er één dier in nood is, komt de rest te hulp. Vlak voor de bevalling verlaat de aanstaande moeder samen met een ander vrouwtje de kudde. Dit vrouwtje, die 'tante' genoemd wordt, blijft bij haar tijdens de bevalling. Het kalf staat eerst nog wat wankel op de poten maar kan na een paar uur al lopen. Na twee dagen kan het al met de kudde mee. Een olifantje is bij de geboorte ongeveer één meter hoog en weegt 90 tot 150 kilo. Het drinkt melk bij de moeder. Haar tepels zitten tussen de voorpoten. Het olifantje drinkt met de mond en niet met de slurf.

Op 1 maart werden de eerste veranderingen in de groepsdynamiek waargenomen door onze dierverzorgers. De kudde is stiller en de drie koeien zijn erg veel bij elkaar te vinden. Ook zien verzorgers dat de aanstaande moeder regelmatig met haar slurf aan haar uier voelt. Dat doet zij waarschijnlijk omdat het uier gevoeliger wordt nu langzaam de melkproductie op gang komt. Dit kunnen de eerste tekenen zijn van een op handen zijnde bevalling. Wij wachten met spanning af!