Voormalige school in Vinkega houdt tweede reünie

Vinkega - De voormalige openbare lagere school in Vinkega houdt op zaterdag 26 mei voor de tweede keer een reünie. Deze vindt plaats in het voormalige kerkje van Vinkega.

Het is het eerste evenement na de verbouwing van dit kerkje. Het pand is aangekocht door een stichting, die in het leven is geroepen door de dorpsbewoners zelf. Er wordt nu een soort gemeenschapsruimte van gemaakt.

Ontmoeting op fietsbruggetje

Het idee voor een reünie is ontstaan op een mooie zondagmiddag op het fietsbruggetje bij het Molenbuursterlaantje. Daar kwamen een paar (oud)inwoners elkaar tegen. Jan van Engen maakte in 1992 filmopnames bij de eerste reünie. Het leek hem leuk om die nog eens af te draaien. Van Engen: ‘Anders liggen ze toch maar in de doos op zolder.’ Hij probeerde Kees Slot er voor te porren om dit op te pakken. Als het geen middagvullend programma kon worden, wilde hij zijn zus Lammy Bruyns vragen of die wilde zingen of kon spelen op de accordeon.

Checken en dubbel checken

Het idee is opgepakt en in oktober gingen vier oud-leerlingen (Marianne Mintjes, Johan Mintjes, Janny Ekhart en Kees Slot) aan de slag om te kijken of ze adressen konden vinden van andere leerlingen. Het werd een hele tour, omdat Slot één van de laatste leerlingen van de school was en de anderen dus allemaal al ouder zijn. Het viertal beschikte over de namenlijst van de reünie van 1992. Slot: ‘Van daaruit zijn we gaan checken en dubbel checken, omdat we liever geen inmiddels overleden mensen een brief wilden sturen.’

Zeventig aanmeldingen

Na vele bezoeken bij mensen thuis, telefoontjes plegen en google er bij betrekken om zo aan de adressen te komen, zijn er inmiddels zo’n 130 uitnodigingen de deur uit. Slot: ‘Wij hoopten in het begin op ongeveer vijftig deelnemers, omdat de meesten toch al behoorlijk op leeftijd zijn gekomen, maar we zitten inmiddels al over de zeventig aanmeldingen. De oudste die komt is al in de negentig.’

Fotocollage

Omdat er deelnemers zijn die van ver moeten komen, begint het programma al ‘s ochtends. Er is een gezamenlijke lunch. Slot: ‘Tevens is er een fotocollage, zodat er waarschijnlijk mooie herinneringen opgehaald worden.’ Het programma is rond 16.00 uur afgelopen. Daarna is er onder het genot van een drankje en een hapje nog tijd om na te praten.

Als er een bedrag over is na de reünie, wordt dit overgemaakt naar de Stichting behoud Finkege. De wens is de in 1969 gesloopte toren weer op het kerkje te plaatsen.