Wildlands Backstage
Door Hanneke Wijshake

Verrassingsbaby in de jungle

Het was vrijdagochtend ijzig stil bij het Slingerapeneiland in Rimbula, de overdekte jungle van Jungola. Daar moest iets aan de hand zijn! Al snel bleek dat één van de dames die nacht bevallen was van een prachtige baby.

De groep was timide en iedereen was heel voorzichtig. Het leek bijna alsof ze geen aandacht op de pasgeboren baby wilden vestigen en zo moeder de kans wilden geven om rustig te herstellen van de bevalling.

De moeder heeft zich een aantal geleden aangesloten bij deze groep slingerapen en ze viel eigenlijk meteen op bij de mannetjes. Het proces van versieren duurt echter even en nu pas, na een draagtijd van acht maanden, is ze bevallen van haar eerste kind. Het is nog niet te zien of het een mannetje of een vrouwtje is.

Wel heeft deze verse moeder de kunst kunnen afkijken van een andere moeder die ruim drie maanden geleden een zoontje heeft gekregen. Het is voor de ontwikkeling leuk dat deze twee met elkaar kunnen opgroeien. Het verschil tussen de twee is nu echter nog goed te zien; waar de pasgeboren baby nog constant aan moeder hangt, mag de kleine man al af en toe los van zijn moeder om de wereld te ontdekken.

Wildlands is coördinator van het fokprogramma van de bruinkopslingeraap. Deze soort is in het wild ernstig bedreigd, dus daarom is het extra leuk dat er nu twee kleintjes op het Slingerapeneiland te ontdekken zijn.