Wildlands Backstage
Door Hanneke Wijshake

Off-White

In een witte wereld brachten we begin vorige week een bezoek aan de ijsberen in de IJsberenbaai van Nortica. Deze dieren zijn uitgerust om het koudste weer te trotseren!

Op het puntje van hun neus na, is hun hele lichaam namelijk bedekt met een dikke vacht die uit meerdere lagen bestaat. Zelfs de onderkant van hun poten zijn met haren bedekt.

We verwachtten een zoektocht, maar het was eigenlijk niet erg moeilijk om de ijsberen te ontdekken. Het valt in de witte sneeuw goed op dat ze eigenlijk helemaal niet zo wit zijn, maar een beetje off-white. De haren van een ijsbeer bevatten geen pigment. Die zijn dus niet wit maar kleurloos.

De vacht van een ijsbeer lijkt wit, omdat bijna al het licht door die haren wordt weerkaatst. De haren zijn hol en in die holle haren stapelt zich in de loop van de tijd allerlei vuil op uit de omgeving. Hierdoor zijn de ijsberen helemaal niet zo wit als je zou verwachten in de sneeuw. Pas na de rui in die in het voorjaar begint, worden de oude vuile haren weer ingewisseld voor een mooie schone vacht.

Hoewel de kou voor de ijsberen dus geen enkel probleem oplevert zijn ze in deze periode net als hun soortgenoten in het wild minder actief dan in de zomermaanden. IJsberen gaan niet in winterslaap maar gaan in de winter wel heel zuinig om met hun energie. Bij ons bezoek aan Nortica was daarvan overigens niet veel te merken.