GroenLinks start petitie over herstel intercity

Wolvega - Met ingang van 10 december rijden de Intercitytreinen de stations in Grou-Jirnsum, Akkrum en Wolvega voorbij en rijden er tussen Leeuwarden en Meppel twee sprinters.

De nieuwe dienstregeling van de NS zorgt voor langere reistijden en meer overstappen voor reizigers die gebruik maken van genoemde stations. De reistijd naar alle steden voorbij Zwolle neemt toe met 25 minuten met in elk geval één of twee overstappen. Het is niet langer mogelijk om zonder overstap naar Zwolle of naar andere grote steden te reizen.

‘Dit is niet acceptabel’, aldus Gertrud van Leeuwen en Marlene Postma, GroenLinks raadsleden in Weststellingwerf.

‘De provincie heeft er anderhalf miljoen bijgelegd om het treinverkeer in Friesland beter te maken. Hoezo beter? Vanuit Leeuwarden gaat als altijd tweemaal per uur een intercitytrein richting de randstad. Voor forenzen en scholieren uit Wolvega en omgeving die naar Zwolle of verder reizen neemt de reistijd 10 tot 25 minuten toe.

GroenLinks Weststellingwerf, GroenLinks Heerenveen en PAL GroenLinks Leeuwarden willen er bij de Nederlandse Spoorwegen op aandringen om deze actie terug te draaien. Om te laten zien dat er veel mensen zijn die een goede treinverbinding willen met de randstad, hebben deze afdelingen een online petitie gestart. Mensen kunnen de petitie ‘Herstel goede treinverbinding Grou-Jirnsum, Akkrum en Wolvega’ tekenen tot 24 januari. Daarna wordt de petitie aangeboden aan de directie van de Nederlandse Spoorwegen. De petitie roept de vervoerder op de oude situatie te herstellen. Dit kan door de directe verbinding van Grou-Jirnsum, Akkrum en Wolvega met Zwolle door de inzet van een extra Intercity die tot Zwolle bij elk station stopt of door gebruik te maken van een regio IC, een sprinter die via Zwolle doorrijdt naar de Randstad.

‘GroenLinks wil graag dat mensen de auto laten staan en dat ze gebruik maken van het openbaar vervoer. Er dienen dan ook betere trein - en busverbindingen te komen. Hier is juist sprake van het omgekeerde: mensen worden de trein uitgejaagd en zullen dus vaker de voorkeur geven aan de auto. Bovendien is dit niet goed voor de leefbaarheid van de dorpen en de realisatie van onze energie- en klimaatdoelstellingen, onbegrijpelijk dus dat het College van Gedeputeerde Staten dit plan heeft goedgekeurd, sterker nog, mede heeft gefinancierd’, aldus de GroenLinks raadsleden uit Weststellingwerf, Heerenveen en Leeuwarden.

Je vindt de petitie hier: https://petities.nl/petitions/herstel-goede-treinverbinding-grou-jirnsum-akkrum-en-wolvega?locale=nl 

De actuele vertrek- en overstaptijden kun je opzoeken via www.ns.nl/reisinformatie