Wildlands Backstage
Door Hanneke Wijshake

Snelle ezels in Serenga

In de droge woestijn van Serenga treffen we de snelste dieren van Wildlands aan.

Ze zien er niet direct uit alsof ze een sprintje van een impala kunnen winnen, een kamelenhengst de stuipen op het lijf kunnen jagen of zelfs maar een deuk in een pakje boter kunnen slaan …. maar niets is minder waar! De Romeinen hebben in het verleden niet voor niets hun beduchte oorlogswapen (een soort grote katapult waarmee met grote snelheid en kracht kogels konden worden weggeslingerd) naar de onager genoemd.

De onager, wat in het oud Perzisch 'snelle ezel' betekent, is een van de snelste zoogdieren op de wereld. In een sprintje halen ze al gauw 70 km per uur en over langere afstanden kunnen ze 60 km per uur een tijd volhouden. Ze zijn in staat om zich tegen bijna elk roofdier te verdedigen met hun snelheid en door te schoppen en te bijten. Alleen de mens is een belangrijke bedreiging, want er is altijd veel op gejaagd.

Tijdens de laatste ijstijd kwamen ze in grote aantallen in een groot deel van Europa en Azië voor. Nu zijn ze in het wild alleen nog te vinden in twee woestijngebieden in Iran waar ze goed worden beschermd. In totaal zijn er nu nog maar zo’n 500 dieren. Er zijn plannen om onagers weer uit te zetten in Iran.

De onagerhengsten verdedigen een territorium. Meestal is dat een stuk oever van een rivier. De merries trekken in kleine groepjes door de woestijn. In de droge tijd gaan zij richting de rivieren omdat daar nog gras en water te vinden is. Hier worden dan door de hengsten gedekt. De hengsten jagen met grote snelheid achter de merries aan, er wordt gebeten en er worden ook rake klappen uitgedeeld. Dat is de aard van het beestje.

Ondanks verwoede pogingen van de mens is het nooit gelukt onagers te temmen. Als dat wel was gelukt dan zouden de renpaarden nu vast als ezels hebben uitgezien.